Annons

Bundesligaspelare frias efter protesterna

Fyra spelare i Bundesliga riskerade att straffas efter att ha visat solidaritet med George Floyd.
Nu har det tyska fotbollsförbundet (DFB) fattat sitt beslut: Alla frias.
"Vi har respekt och förståelse för spelarnas agerande", säger förbundsordföranden Fritz Keller i ett uttalande.
Fotboll • Publicerad 3 juni 2020
Engelsmannen Jadon Sancho visade vad han tyckte om den senaste tidens turbulens i USA efter att ha gjort mål mot Paderborn i söndags.
Engelsmannen Jadon Sancho visade vad han tyckte om den senaste tidens turbulens i USA efter att ha gjort mål mot Paderborn i söndags.Foto: Lars Baron/AP/TT

Polisvåldet mot svarta i USA har väckt vrede båda inom och utanför landets gränser efter förra veckans incident där 46-årige George Floyd dog till följd av ett brutalt polisingripande i Minneapolis.

Även inom idrotten har många stjärnor gett uttryck för ilska och frustration – så även i tyska Bundesliga den gångna helgen.

Klarar sig

Annons

I Borussia Dortmund visade såväl Jadon Sancho som Achraf Hakimi upp budskapet "rättvisa för George Floyd" under matchtröjan i 6–1-vinsten borta mot Paderborn.

Även Schalke 04:s Weston McKennie och Borussia Mönchengladbachs Marcus Thuram passade i sina respektive matcher på att protestera mot övervåldet mot svarta – den sistnämnde genom att gå ner på knä efter att ha gjort mål mot Union Berlin.

Politiska budskap på fotbollsplanen är dock inte tillåtet i den tyska ligan och därför riskerade samtliga av ovan nämnda spelare att straffas för sina tilltag.

Men så blir det inte.

Delar värderingarna

Det tyska fotbollsförbundet har kommunicerat att man delar spelarnas värderingar och därför ställer sig bakom protesterna – en linje man kommer vidhålla om liknande situationer skulle uppstå framöver.

"Jag välkomnar det framsynta beslutet från DFB:s kontrollkommitté och är väldigt glad över det", säger ordföranden Fritz Keller till förbundets hemsida och fortsätter:

"Förbundet vänder sig emot all form av rasism, och därför har vi respekt och förståelse för spelarnas agerande."

Beskedet lär glädja det internationella fotbollsförbundet Fifas ordförande Gianni Infantino som på måndagen i ett uttalande sade att de protesterande spelarna "förtjänade en applåd, inte något straff".

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons