Annons

Hamlin har gradvis vaknat efter hjärtstoppet

NFL-spelaren Damar Hamlin, som kollapsade med hjärtstopp i måndags, har gradvis vaknat.
Tillståndet är fortfarande kritiskt men det senaste dygnet har han gjort "anmärkningsvärda framsteg" – och han kunde bland annat kommunicera i skrift.
Amerikansk fotboll • Publicerad 5 januari 2023
Människor samlas utanför University of Cincinnati Medical Centre där Hamlin vårdas.
Människor samlas utanför University of Cincinnati Medical Centre där Hamlin vårdas.Foto: Joshua A. Bickel/AP/TT

Det amerikanska fotbollslaget Buffalo Bills meddelade under torsdagseftermiddagen, svensk tid, att Damar Hamlins, 24, tillstånd har förbättrats avsevärt det senaste dygnet.

"Damar har gjort anmärkningsvärda framsteg under de senaste 24 timmarna", skriver Buffalo på Twitter.

Annons

Hamlins tillstånd är dock fortfarande kritiskt, men klubben skriver att han ur en neurologisk synpunkt förefaller vara utan skador.

Damar Hamlin kollapsade med hjärtstopp under måndagskvällen efter att ha fått en hård smäll mot bröstet i samband med att han tacklade Cincinnati Bengals-spelaren Tee Higgins.

Andningsslang i halsen

Senare under torsdagskvällen kom Timothy Pritts och William Knight, läkare på University of Cincinnati Medical Centre där Hamlin vårdas, med en uppdatering om 24-åringens tillstånd.

Hamlin vaknade gradvis natten till torsdag efter att ha varit nedsövd – och han kunde kommunicera i skrift. Han kan fortfarande inte tala då han har en andningsslang i halsen.

– I går kväll kunde han följa kommandon och han frågade till och med om vilket lag som vann matchen, säger Pritts enligt AP.

En läkare svarade då följande:

– Svaret är du, Damar, du vann livets match, säger Pritts.

Matchen mellan Buffalo och Cincinnati avbröts och det är oklart när eller om den kommer att återupptas.

"Långa och tuffa" dagar

Den direktsända NFL-matchen följdes av miljoner tv-tittare. Sjukvårdspersonal fick i gång Hamlins hjärta, samtidigt som chockade spelare från båda lagen grät och omringade vårdteamet. Dorrian Glenn, släkting till Hamlin, berättade att läkarna återstartade 24-åringens hjärta två gånger, först på planen och sedan ytterligare en gång på sjukhuset.

Läkaren William Knight hyllar den snabba hjälp som Hamlin fick när han kollapsade.

Annons

– De tre senaste dagarna har varit långa och tuffa. Han har gjort en rätt anmärkningsvärd förbättring, säger Knight.

Buffalo var under torsdagen schemalagda att träna för första gången sedan Hamlin kollapsade och ska enligt schemat möta New England Patriots på söndag.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons