Annons

Brunnström klar för spel i NHL – BHC kan gå miste om ersättning

För Borås HC kan affären innebära flera hundra tusen kronor i utebliven ersättning.
Sport • Publicerad 9 maj 2008

Fabian Brunnström är klar för Dallas Stars.

I går kväll skrev den förre BHC-spelaren på ett tvåårskontrakt värt miljoner.

Annons

Efter att ha kopplats ihop med i stort sett varenda NHL-klubb bestämde sig Fabian Brunnström i går.

I höst spelar han för Dallas Stars.

I klubben finns sedan tidigare fem svenskar (Mattias Norström, Loui Eriksson, Joel Lundqvist, Nicklas Grossman och Johan Holmqvist).

Fabian Brunnströms NHL-äventyr skulle ge Borås HC runt 300?000 kronor. Nu kan ett uteblivet avtal mellan NHL och europeiska klubbar sätta stopp.

I det innevarande avtal mellan IIHF (europeiska ishockeyförbundet) och NHL betalar NHL-klubbarna 200?000 dollar för en europeisk spelare.

Den summan delas ut till de klubbar som spelaren tillhört de fyra senaste åren. Borås HC är således berättigade till 25 procent då Brunnström tillhörde BHC en säsong. Det ger 50?000 dollar eller 300?000 kronor i dagens växelkurs.

– Avtalet gällde för säsongen 2007/2008 och upphör nu. Jag har inte sett hur förhandlingarna med avtalet för nästa säsong ser ut. Sverige har ställt sig frågande till avtalet, säger Lars G Karlsson, tävlingschef på svenska ishockeyförbundet.

Faktum är att det i dagsläget inte verkar bli något avtal alls med NHL. Ryssland har tidigare motsatt sig avtalet då de anser att ersättningen är för låg och nu har även Tjeckien beslutat att inte skriva på.

– Ambitionen är att förlänga avtalet, men för tillfället finns inget avtal för nästa säsong, säger svenska ishockeyförbundets ordförande Christer Englund.

Stefan Persson, sportchef i Borås HC säger:

Annons

– Det vore olyckligt om vi blir blåsta på de pengarna. Vi har ju inte räknat in dem på något sätt, men det vore typiskt om tajmingen inte skulle vara den rätta. Det skulle ju vara ett välkommet tillskott.

Brunnström skrev på innan övergångsperioden var över (15 juni) och det kan bli en tolkningsfråga huruvida BHC är berättigade pengar, beroende på hur ett eventuellt nytt avtal ser ut.

– Möjligen kan klubbarna få ersättning retroaktivt, men det går inte att spekulera i nu, säger Lars G Karlsson.

För att få ut ersättningen, enligt avtalet för senaste säsongen, krävs att spelaren stannar kvar i NHL eller farmarligan från det att säsongen inleds till och med januari. Återvänder spelaren till Europa utfaller endast hälften av beloppet.

NHL och IIHF kommer att ha möte i Quebec under ishockey VM för att försöka nå en lösning.

Fredrik Nodin
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons