Annons

Brittiska regeringen vill stoppa ny superliga

Den planerade europeiska superligan blev snabbt storpolitik.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson gjorde omgående tummen ned.
Fotboll • Publicerad 19 april 2021
Oliver Dowden, brittisk minister med idrott i sin portfölj. Arkivbild.
Oliver Dowden, brittisk minister med idrott i sin portfölj. Arkivbild.Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Sex engelska klubbar finns bland initiativtagarna till den nya superligan – Arsenal, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Chelsea och Tottenham.

Planerna har väckt starka känslor i England, inte minst bland de breda supporterlagren.

Annons

Nu kommer stöd från högsta politiska håll. Oliver Dowden, minister med idrott i sin portfölj, låter ingen tvivla på vilken sida den brittiska regeringen står.

"Göra vad som helst"

Dowden ger efter samtal med Premier League, det engelska fotbollsförbundet (FA) och Uefa, fullt stöd från den brittiska regeringen för att stoppa förslaget om en superliga.

– Tvivla inte, om de inte kan agera så gör vi det, sade Dowden i parlamentet.

Dowden understryker att regeringen inte drar sig för att se över konkurrenslagstiftning och skatter.

– För att uttrycka det enkelt, vi kommer att göra vad som helst för att skydda vår inhemska fotboll.

Prinsen orolig

Prins William uttrycker också sin oro i ett inlägg på Twitter.

"Jag delar supportrarnas oro för den föreslagna superligan och skadan den riskerar att åsamka sporten vi älskar." skriver prinsen och uppmanar fotbollsfamiljen att hålla ihop, från högsta toppnivå ned till gräsrötterna.

Den spanska regeringen klargör också att den inte ställer sig bakom en superliga medan den italienska hoppas att en lösning kan nås.

Barcelona och Real Madrid finns bland de klubbar som vill bryta sig loss. I Italien är Juventus, Milan och Inter de tre klubbar som ingår i gruppen som snabbt fått öknamnet "Dirty dozen".

De presenterade planerna på en stängd europeisk superliga har förkastats av åtskilliga klubbledare, nationsförbund, spelare och fans.

Annons

Uefa hotar med att kasta ut de aktuella klubbarna ur samtliga tävlingar och förbjuda klubbarnas spelare att delta i mästerskap som EM och VM.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons