Borås GK vill införa spelrätter
Om för många väljer att säga nej och i stället kräver ut sina lånade pengar står klubben inför ett dilemma som i värsta fall slutar med en rekonstruktion. "Vi vill inte gå den vägen, det skulle medföra en sur smak över föreningen", säger styrelsens ordförande Johan Ellison.
I onsdags höll Borås Golfklubb informationsmöte om situationen, och i dag skickas ett brev ut till de 2 100 medlemmar i föreningen som har fordringar på klubben. Med informationen följer även en svarsblankett, som medlemmarna har fram till 15 oktober på sig att returnera.
– Där får de svara ja eller nej till förslaget, och på så vis får vi en kvalificerad prognos, en kalkyl på hur många som ställer sig positiva respektive negativa till det här, säger Johan Ellison.
23 oktober hålls ett extrainsatt årsmöte där beslut fattas. För en konvertering till det nya systemet krävs att två tredjedelar av närvarande medlemmar röstar för.
Det nuvarande systemet är uppbyggt som så att när du tecknar medlemskap i Borås GK betalar du dels en medlemsavgift, dels lånar du ut pengar till klubben. Den utlånade summan får du tillbaka inom ett år från det att du kräver utträde ur föreningen. Totalt har klubben i dag en låneskuld på 13,6 miljoner kronor till medlemmarna. Majoriteten av de 2 100 medlemmar som lånat ut pengar, har lånat ut 8 000 kronor.
I det nya finansieringsförslaget föreslås att de utlånade pengarna konverteras till spelrätter enligt en uppsatt tabell beroende på hur stort lån medlemmen i fråga har.
– Vi har medlemmar som kommer att tycka att det här är ett väldigt bra alternativ, och vi har medlemmar som kommer att vara emot.
Varför vill ni genomföra det här?
– De senaste åren har det funnits en kraftig obalans mellan ingående och utgående medlemmar. Det har gjort att golfklubben varje år betalar ut väldigt mycket pengar, och det blir ett hot mot en golfbana som är finansierad med hjälp av medlemslån. Våra satsningar hämmas och vi måste tjäna väldigt mycket för att kunna betala tillbaka de pengar som används till driften.
I ett dokument till medlemmarna skriver styrelsen att om en större andel medlemmar väljer att utträda varvid skulden till dessa blir så stor att klubben inte har tillräckligt med kapital är det vanligaste scenariot att styrelsen begär att få inleda en företagsrekonstruktion.
Kan du konkretisera "en större andel"?
– Det är omöjligt, eftersom det beror på hur stora fordringar de som eventuellt väljer att gå ur har. Vi måste sätta oss ned och räkna i så fall. Men en rekonstruktion vill vi helst inte göra, eftersom det skulle medföra en sur smak kring föreningen som kommer att följa oss i ett par år, säger Ellison.
En rekonstruktion skulle innebära att lånen avskrivs.
– Ser man utifrån ett klubbekonomiskt perspektiv kanske det skulle vara till en fördel, men vi vill inte gå den vägen.
Ellison menar att läget inte är akut.
– Jag vill betona att vi inte har ekonomiska bekymmer och inte gör det här för att vi är tvungna till det, utan för att vi vill skaffa oss handlingsutrymme.