Annons

Blackstenius: "Det får inte stressa upp mig"

Göteborg kan dryga ut ledningen i seriefinalen mot Rosengård.
Samtidigt kämpar stjärnvärvningen Stina Blackstenius med att hitta målet – och behålla landslagsplatsen.
Sport • Publicerad 29 juli 2020
Stina Blackstenius har spelat sex matcher och lärt känna spelarna i Göteborg. "Det tar ett tag, men nu tycker jag ändå att jag har kommit in i det. Jag tycker ändå att det går framåt", säger hon.
Stina Blackstenius har spelat sex matcher och lärt känna spelarna i Göteborg. "Det tar ett tag, men nu tycker jag ändå att jag har kommit in i det. Jag tycker ändå att det går framåt", säger hon.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Göteborg FC har aldrig vunnit damallsvenskan, men har ett uttalat mål att göra det efter två raka andraplatser. Nu leder laget serien en poäng före regerande mästarlaget Rosengård inför torsdagens seriefinal.

Det blev stora rubriker när landslagsstjärnan Stina Blackstenius anslöt från Linköping efter en lång rättslig tvist. Skyttedrottningen skulle bära fram laget till det historiska SM-guldet.

Annons

Inledningsvis har hon har gjort ett mål, i 4–0-vinsten mot Växjö, och en assist på sex omgångar och fått starta i hälften av matcherna.

Stornamn i anfallet

Hon känner att hon först nu har lärt känna spelarna och spelsättet.

– Det är bara att tro på att målen kommer. Det viktigaste är ändå att vi vinner våra matcher som lag. Sedan vill man alltid göra mål som forward, det kommer man inte ifrån, säger hon.

Den 24-åriga anfallaren är i gott offensivt sällskap i GFC. Pauline Hammarlund, fyra mål, och Rebecka Blomqvist, två mål, konkurrerar om startplatserna.

Det är stjärntätt även på andra sidan planhalvan i seriefinalen. I Rosengård finns Mimmi Larsson och Anna Anvegård, den sistnämnda har likt Hammarlund gjort fyra mål hittills i år. Skytteligaledare är dock Loreta Kullashi med sex mål för sitt Eskilstuna.

Djupledsstyrka

Stina Blackstenius känner av konkurrensen, både i klubblag och i landslag.

– Konkurrens finns alltid. För min del handlar det om att inte tänka för mycket på det utan bara fokusera på det som jag gör. Man vet om konkurrensen.

TT: Känner du att du får ut det mesta av ditt spel här i Göteborg?

– Ja, nu har det varit några matcher här i inledningen mot lag som har legat ganska lågt i sitt försvarsspel. Det blir inte så mycket ytor att springa på som forward. En av mina styrkor är att jobba mer i djupled, så det är väldigt utvecklande för mig.

Gerhardsson på plats

Förbundskaptenen Peter Gerhardsson ska se toppmötet på plats i Göteborg. Nästa landslagssamling är i september med EM-kvalmatcher mot Ungern och Island. Han gillar vad han har sett av Blackstenius, som avgjorde både åttondelsfinalen och kvartsfinalen i VM i Frankrike 2019 när Sverige tog brons.

Annons

– Det jag har sett av Stina är att hon har varit väldigt aktiv. Även om hon bara har gjort ett mål har hon varit inblandad i mycket framåt med stolpskott bland annat. Ibland är det små marginaler, säger Gerhardsson.

Göteborg FC har ett tätt spelschema med fem matcher på 18 dagar. Nästa vecka inleds mot Stina Blackstenius förra klubb Linköping.

– Just nu är bara fokus på matchen mot Rosengård, säger hon.

Fakta: Stina Blackstenius

Född: 5 februari 1996.

A-landskamper: 56 (14).

Nuvarande klubb: Göteborg FC, sedan 2020.

Tidigare klubbar: Vadstena, Linköpings FC (2013-2016, 2019-2020), Montpellier HSC (2017-2019).

Främsta A-lagsmeriter: OS-silver i Rio de Janeiro 2016. VM-brons i Frankrike 2019. SM-guld med Linköping 2016, där hon också kom på andraplats i skytteligan med 19 mål.

Aktuell: Möter Rosengård i en seriefinal på torsdag i kampen om förstaplatsen i damallsvenskan.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons