Annons

Björn om mardrömsstarten: "Kommer att bli bra"

Den hajpade engelska ligan har fått ett nytt svensklag.
Men Evertons start har varit tuff medger Nathalie Björn.
Fotboll • Publicerad 19 september 2021
Nathalie Björn deppar inte, trots en tuff start i nya klubblaget.
Nathalie Björn deppar inte, trots en tuff start i nya klubblaget.Foto: Adam Ihse / TT
Magdalena Eriksson efter segern mot Slovakien i fredags.
Magdalena Eriksson efter segern mot Slovakien i fredags.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Evertons satsning var ett av utropstecknen inför den här säsongen av engelska Super League.

Laget, som kom femma i fjol, har värvat intensivt och köpte bland annat in tre svenska landslagsspelare – Nathalie Björn, Anna Anvegård och 18-åriga talangen Hanna Bennison.

Annons

Men säsongsstarten har hittills varit en mardröm, resultatmässigt. Efter 0–4 mot Manchester City i premiären och samma siffror mot Chelsea i nästa match är det lätt att hålla sig för skratt.

– Det har varit väldigt intensivt, vi kastades ju in i deras försäsong och har haft två tuffa matcher, säger Nathalie Björn.

– Men det är väldigt professionellt och väldigt bra förutsättningar.

Dessutom tar det lite tid att spela ihop ett lag med nio nyförvärv. Så även om siffrorna svider är det ingen större oro i klubben.

– Det är inte kul att förlora, jag hatar att förlora. Men det kommer att bli bra, säger Nathalie Björn.

"Tar tid"

Samtidigt har Everton också börjat mot de två kanske tydligaste kandidaterna till guldet, konstaterar Chelseabacken Jonna Andersson.

– En tuff start för dem och inte de lättaste motståndarna att börja säsongen med. Och de har många nyförvärv, säger hon.

– Det är klart att det tar tid att spela ihop sig och känna tryggheten och samspelet, jag tror definitivt att Everton kommer vara med och slåss där uppe, men det tar tid att komma in i det med många nyförvärv.

Evertons satsning är samtidigt ett tecken i tiden i den engelska damfotbollen. När årets säsong drog i gång var det också premiär för ett historiskt tv-avtal med Sky och BBC.

Att de engelska klubbarna satsar syns också i den svenska landslagstruppen som i fredags kväll inledde VM-kvalet genom att besegra Slovakien med 1–0.

Annons

Utöver trion i Everton finns Filippa Angeldahl i Manchester City, medan Magdalena Eriksson, Jonna Andersson och Zecira Musovic återfinns i Chelsea.

Dessutom har Arsenal en svensk tränare i Jonas Eidevall.

– Det är investeringar som görs i klubbarna, det är jättehäftigt att se hur Everton gått in och köpt spelare och verkligen satsar, säger Magdalena Eriksson.

– Och samma sak med Filippa till City, det är en fantastisk flytt för henne och passar henne perfekt. Det är jättekul att se att den engelska ligan lockar.

"Gångras på"

Dragkraften märks även vid sidan av planen, med fler presskonferenser, fler fototillfällen och – inte att förglömma – fler sponsorer.

– Man märker att det finns ett intresse från klubbarnas sponsorer att utnyttja det och synas mer, så det blir bara att allting gångras på, säger Magdalena Eriksson.

– Och man börjar känna mer att det finns ett rejält marknadsintresse för klubbarna i England också. Så det är en häftig tid. Det är otroligt kul att spela i England nu.

Nathalie Björn håller med. Nu ska hennes storsatsande lag bara få lite resultat med sig också.

– Det är klart att ambitionen är högre och att släppa in åtta mål på två matcher är inte alls godkänt, säger hon.

– Men de har något spännande på gång. Förhoppningsvis kommer det att speglas i resultaten lite senare.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons