Annons

Biten av giftspindel - spelade vidare

Det svenska golfproffset Daniela Holmqvist blev biten av en giftspindel under kvalet till Australian Open.
Hon skar upp bettet med en peg, pressade ut giftet - och spelade vidare.
Sport • Publicerad 13 februari 2013
Foto: JONAS EKSTR÷MER / SCANPIX

Det svenska golfproffset spelade kvalet till Australien Open i tisdags. På fjärde hålet kände hon en plötslig och intensiv smärta.

På sin blogg skriver hon:

Annons

"Jag har en ganska hög smärttröskel men det gjorde riktigt ont, typ som att få en spetsig kniv stucken rakt in (inte för att det har inträffat så många gånger)... Benet svullnade genast upp och jag kunde inte gå ordentligt. Jag frågade våra lokala manliga caddiesar i bollen om det kunde vara farligt (har ju sett en del dokumentärer om farliga varelser) och de undrade om spindeln möjligtvis var svart med rött på bakkroppen."

Otäck liten rackare

Det var den. En så kallad redback-spindel, en otäck liten rackare som tillhör släktet änkespindlar.

Medspelarna blev väldigt oroliga och "började rota efter telefonen". Men i stället för att avbryta spelet, plockade Daniela fram drivern på femte hålet och hålade ut med en birdie. Trots smärtan och oron gick hon hela varvet (18 hål).

"Men det var riktigt jobbigt att spela vidare eftersom jag var lite osäker på om jag skulle överleva eller inte. Det kom ut vårdpersonal på banan som skulle 'ha mig under uppsikt' om jag skulle känna mig snurrig, illamående, få ökad smärta i benet".

Hur det gick?

Missade kvalet

Holmqvist gick runt på 74 slag och missade kvalet. Holmqvists närkontakt med den australiska faunan fick stort genomslag och uppmärksammades även av internationella nyhetsbyråer.

Läkaren var inte lika nöjd.

"Hon förstod inte att det ens kunde vara på tal att inte uppsöka läkare. Hon undrade också hur i helskotta man kan spela vidare med den smärtan som svarta änkans nervgift orsakar. Ganska enkelt svar i min värld – jag ville spela en LPGA-tävling", skriver svenskan som gick från läkarundersökningen med en dubbel dos antibiotika.

Varje år blir ungefär 250 personer bitna av giftspindlar i Australien. Sedan ett motgift upptäcktes 1955 har ingen dött av ett bett.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons