Annons

BHK på språng på bred front

Det är sen kvällsträning i Boråshallen. Torbjörn Larsson haltar lätt och delar ut genomtänkta order, men bara från läktarplats.
Sport • Publicerad 15 november 2008
Foto: Lennart Magnusson

BHK-tränaren har ett nyopererat åderbråck. Tidpunkten känns oläglig. Det är tidig seriefinal mot S-hof på söndag och då måste bossen stå upp för laget.

Även om han står lite snett.

Annons

Torbjörn Larsson har basat för stadens stora (nåja) handbollslag i två perioder, sammanlagt tio år. Han har upplevt så mycket idrottsligt mörker att det borde svartnat för ögonen.

Nu tittar Larsson upp mot handbollens himmel – och ser äntligen ljuset flöda över Borås.

– Många gånger har det känts hopplöst att vara tränare här. Alla motgångar gör att man börjar tvivla på sig själv. Så visst har jag funderat på att hoppa av ibland. I fjol var det riktigt nära.

Då hängde BHK:s div II-öde på en tunn silkestråd. I den lyckades de unga grabbarna klänga sig kvar, med hjälp av mycket handbollsklister och lite tursam avslutning.

– Vi var sårbara mentalt och vek ofta ner oss. Matcherna som vi förlorade med sex–sju bollar vinner vi nu. I år har vi rakare spel med mer fart, säger Torbjörn Larsson.

Även utanför banan har ramarna stramats åt. En böteslista för sen ankomst har lett till att alla kommer i tid till samlingarna.

Larsson nöjer sig inte med att vara seniorernas cheftränare. Han har också hand om klubben P 98-or, där sonen Isak ingår. Plus att han civilt jobbar som idrottslärare på Fritslaskolan.

– Det blir rätt mycket idrott, säger han leende. Men tro inte att jag bara kör handboll på skoltimmarna. Vi har faktiskt mer basket i Fritsla.

Spelglädjen är smittande när det unga BHK-gänget tvåmålstränar direkt efter flicklagets övningar i Boråshallen.

Den ene målvakten, Daniel Hallstensson, har fått permis för att döma handboll på annat håll. Då hoppar målvaktstränaren Anders Benjaminsson, 41, in i buren. Takterna från elittiden sitter i och han skoj-psykar ungdomarna med bitska kommentarer.

Annons

Didrik Göransson, 18, är en av många ynglingar med talang för högre sammanhang. Han har redan nobbat förfrågningar från elitseriens topplag Alingsås HK.

– De ville att jag skulle dit och spela i juniorlaget. Det var inte intressant, tycker han. Det känns bättre att utvecklas i BHK.

Göransson ser stor potential i laget. Om chanserna att gå upp i division I redan den här säsongen säger han:

– Det är förstås farligt att bli övermodig. Men jag ser inga gränser för laget. På lite sikt kan BHK bli en elitklubb.

Didrik Göransson betonar som de flesta Torbjörn Larssons stora betydelse.

– Han lyfter fram varje spelare och har förmågan att skapa en fin anda i truppen. Om vi går upp stannar jag definitivt här, lovar han.

Torbjörn Larsson tog hand om ett gäng ungdomar i mitten av 90-talet. Löften utvecklades men eftersom A-laget spelade på låg nivå valde en del att flytta.

Spelarflykten märks fortfarande. Adam Lillvik och Adi Jasarevic är dominanter i allsvenska Anderstorps SK. Veteranen Petri Nuutinen, 38, vräker in mål för Jönköpings-klubben IK Cyrus i samma serie.

Nu har klubbens framsynta ledning beslutat om en viss riktningsförändring. I den försiktigt annonserade satsningen är förnuft ett ledord.

– Nyförförvärv får inte leda till att det bakeffekt, som Torbjörn Larsson uttrycker det. Våra egna killar måste få utrymme.

Annons

BT berättade i torsdagstidningen om två spelklara tillskott: Fredrik Anderberg, Heid, och Alexander Fuxborg, Karlsborg. Plus förhoppningarna om att få hem Ljubomir Vranjes från Flensburg i Bundesligan.

– Det vore fantastiskt om det kunde gå i lås med Vranjes, säger Larsson. Och det är inte omöjligt för i vår nya organisation finns bra folk som jobbar rätt.

I kansliet på Boråshallens mellanvåning sitter Mats Sundling. Han är omgiven av 20 par joggingskor i blåa kartonger, ett antal gula handbollar och mängder av klubbvimplar på väggarna.

Sportchef, klubbdirektör, kanslichef – eller vad?

– Tja, säger han. Jag har egentligen aldrig funderat över titeln. Det spelar inte så stor roll. Kalla mig vad som helst.

Vi enas om att allt-i-allo passar rätt bra. Sundling påstår skämtsamt att han har en 100-procentig kanslitjänst och en 100-procentig som tränare.

Långa dagar blir det eftersom uppdraget rymmer flera delar.Han ansvarar för klubbens administration: sköter anmälningar, bokningar och ser till att verksamheten fungerar.?Han ansvarar för träningen på Sven Erikssonskolans handbollslinje. Där har han 14 välmotiverade ungdomar som brinner för sporten.Han coachar BHK:s duktiga juniorlag som förser A-truppen med sju spelare.Han tränar klubbens flickjuniorer. De ska nästa säsong förvandlas till ett A-lag.

Damsatsningen är efterlängtad. Den här säsongen har den stora staden Borås inte ett enda kvinnligt handbollslag på seniornivå. Sundling beklagar men lovar bättring i takt med att klubben stärker sin position.

På herrsidan noterar allt-i-allon en påtaglig förbättring, inte minst i fråga om spelarnas inställning. Möjligen som en följd av hans eget visdomsord till adepterna:

”Din ambition och motivation styr – jag finns här.”

Annons

I den idrottsliga utbildningen ingår också ett ideellt ansvar jämsides med handbollen. Numera är det självklart att killarna ställer upp med dömning, försäljning, städning.

– Det är ett gott gäng, lovordar Mats Sundling. De umgås mycket, har hjärta och brinner för föreningen. Då blir det resultat.

BHK har i dag 14 ungdomslag och klara ambitioner att klättra uppåt med representationslaget. Om Alingsås (36 000 kommuninvånare) och Skövde (50 000) lyckas med elitverksamhet borde också det dubbelt så stora Borås klara det, kan man tycka.

En väsentlig skillnad finns. I de andra västgötastäderna är handbollen särklassig etta. I Borås totaldominerar Elfsborgs fotboll. En bra bit bakom jagar BHC, Borås Basket och BHK. Kampen är tuff om sponsorer, publik och medieutrymme.

Torbjörn Larsson berättar:

– För att utvecklas försöker vi ta små bitar från Elfsborgs upplägg. Men eftersom klubbarna har så olika förutsättningar är det svårt att jämföra.

En del idrottssnack blir det nog hemma vid frukostbordet. BHK:s chefstränare är nämligen sambo med Elfsborgs kanslichef Camilla Lundgren.

Jan Hansson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons