BHC beviljas rekonstruktion

Borås Hockey ansökan om ekonomisk rekonstruktion beviljades av Borås tingsrätt på torsdagen.
Sport • Publicerad 29 december 2011

Spelarna och de övriga anställda får därmed sina löner via den statliga lönegarantin. Samtidigt erbjuds klubbens fordringsägare 25 procent i stället för 100 procent i betalning.

BT har i flera artiklar berättat om hur BHC kämpat för att kunna betala räkningar och löner varje månad.

– Det är ingen hemlighet att vi har haft det jobbigt med likviditeten under längre tid. Så beslutet har vuxit fram. Det känns som att det här är det bästa för föreningen. Men man provar ju alla sätt innan man gör det, för det blir alltid någon som blir lidande, säger Häggblad.

Han betonar att rekonstruktionen inte påverkar elitlicensen, eller de pågående projekten med bolagisering och hallbygge.

– Nej, det här innebär bara att vi vinner lite tid, och att vi säkrar så att anställda och spelarna får sina löner den närmaste tiden, säger Häggblad, och fortsätter:

– Vi hoppas kunna genomföra våra långsiktiga planer med arenaprojekt och bolagisering som planerat. Det gäller bara att få pusselbitarna att falla på plats.

Hur går det med bolagiseringen?

– Vi hoppas kunna få besked om det under veckan. Vi är hoppfulla.

Många kommer att uppfatta det här som en panikåtgärd. Är det så?

– Egentligen inte. Så här blir verksamheten mer kontrollerad än tidigare.

En rekonstruktion innebär att klubben får in en rekonstruktör, som driver verksamheten parallellt med styrelsen. Rekonstruktören måste godkänna alla nya utgifter.

– Kan vi få igenom bolagiseringen, och få igång hallbygget kan allt se riktigt bra ut om ett år. Det finns många bra exempel på rekonstruktioner som lyckats. Växjö Lakers genomgick en för några år sedan – och de har det ju gått ganska bra för, säger ordförande Häggblad.

En annan klubb som rest sig genom en rekonstruktion är klassiska Björklöven i Umeå.

– Fast vår rekonstruktion skedde utan tingsrättens medverkan, förklarar nuvarande ordföranden Bertil Hammarstedt.

Klubben försattes först i konkurs våren 2010, men några eldsjälar med Björklövenhjärta fick tingsrättens tillåtelse att göra en egen rekonstruktion. Den lyckades, konkursen hävdes, och klubben drevs vidare. Och nu är ekonomin riktig stabil.

– Men det beror på att vi hittade en huvudsponsor som satsade 20 miljoner kronor efter rekonstruktionen. Och så har vi rättat mun efter matsäck, säger Hammarstedt.

Rekonstruktion godkänns för företag/föreningar som inte har pengar till att betala sina aktuella skulder, men som anses ha möjligheter att överleva på sikt.

Verksamheten drivs av en rekonstruktör, parallellt med styrelsen.

Företaget eller föreningen får ett andrum på tre månader för att dels få ordning på sin ekonomi. Rekonstruktionen kan förlängas med en tremånadersperiod i taget till maximalt ett år.

Under rekonstruktionstiden skyddas föreningen. Den får inte betala av gamla skulder under tiden, och Kronofogdemyndigheten kan inte utmäta dess tillgångar. Den får inte heller dra på sig nya skulder utan rekonstruktörens godkännande.

När en rekonstruktion är beviljad får de anställda ut sina löner genom den så kallade statliga lönegarantin.

Efter tre–fyra veckors rekonstruktion brukar man ha ett borgenärssammanträde. Då prövar tingsrätten om fordringsägarna går med på att skriva ner sina fordringar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.