Besvikna elfsborgare tillbaka i Sverige: "Fruktansvärt nedstämt"

Elfsborgs äventyr i Europa är över för i år. Och det var besvikna elfsborgare som i går återvände till Borås.
Sport • Publicerad 30 augusti 2008
TUNGT UTTÅG. Johan Wiland släppte in två nya bollar när Elfsborg åkte ur Uefacupen mot Saint Patrick?s. På bilden syns också andretränaren Peter Wettergren.
TUNGT UTTÅG. Johan Wiland släppte in två nya bollar när Elfsborg åkte ur Uefacupen mot Saint Patrick?s. På bilden syns också andretränaren Peter Wettergren.Foto: Tomas Karlsson/BT Arkiv

– Det hade betytt så mycket för klubben att ta sig till gruppspel, säger Johan Wiland.

I går landade Elfsborg åter på svensk mark. Som så många gånger förr med färsk erfarenhet från spel i Europa, men till skillnad från de flesta andra gånger, med en tung förlust i bagaget. Ur svensk synvinkel okända Saint Patrick’s Athletic hade slagit ut Elfsborg, och därmed tagit sig vidare till Uefacupen som det sämst rankade laget.

– En av de jobbigaste förlusterna. Det här kunde fått en mycket bättre utgång. Vi hade koll på läget bakåt i stort sett hela tiden. De hade en ribbträff som sin farligaste chans men mycket mer var det inte, säger Johan Wiland, som fick se sitt lags chanser till avancemang grusas i slutminuterna.

”Kändes inte sant”

– När vi själva inte kan göra mål så lever hela tiden deras chans. 2–0 hade dödat matchen. Känslan när domaren blåste av matchen var overklig. Det kändes inte sant?, suckar Wiland, som har svårt att beskriva stämningen i laget:

– Det var fruktansvärt nedstämt. Det sägs ju att man ska glömma sådana här matcher så snabbt som möjligt, men det är lättare sagt än gjort? Det här är den tyngsta förlusten jag varit med om. Det känns hemskt.

Tränaren Magnus Haglund var också han besviken när BT nådde honom under gårdagskvällen.

– Nu har vi fått lite distans till det, men självklart är det tungt. Vi var väldigt nära att vinna matchen men tappade i slutet, säger Haglund, som menade att det inte hade behövt bli så dramatiskt slut:

– Vi kunde punkterat matchen hemma i Borås men gjorde inte det, och här blev det en tuff match.

Han berättar hur det utbröt tumult när domaren blåste av matchen.

– Det blev kaos. Alla irländare jublade och det var folk överallt.

Kaos efteråt

Där finns också anledningen till att Haglund inte fanns med på efterföljande presskonferens – och därför inte kunde uttala sig om matchen.

– Jag var ute och tittade efter presskonferensen, men en ledare i Saint Patrick’s sa att det inte blev någon på grund av allt kaos. Det var först efteråt jag hörde att det hade varit en sådan. Jag har alltid gått på presskonferenser efter matcherna tidigare, oavsett om vi vunnit eller förlorat, säger Haglund.

Elfsborgs ordförande, Bosse Johansson, fanns på plats på Irland i går och bevittnade matchen.

– Det var oerhört tryckt stämning efteråt. Det här är den största besvikelsen jag varit med om i klubben. Det var en extremt jobbig förlust, säger Johansson.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.