GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Beskedet: VM-trupperna utökas

Internationella fotbollsförbundet Fifa kommer tillåta länder att ta ut 26 spelare till vinterns VM i Qatar.
En ökning av truppstorleken på tre man jämfört med de senaste upplagorna.
Fotboll • Publicerad 23 juni 2022
VM-trupperna utökas till 26 spelare till VM i Qatar. Arkivbild.
VM-trupperna utökas till 26 spelare till VM i Qatar. Arkivbild.Foto: Noah K. Murray/AP/TT

Sedan VM i Japan och Sydkorea 2002 har förbundskaptenerna fått ta ut 23 spelare till Världsmästerskapen. En siffra som nu stiger.

Fifa bekräftar förändringarna i ett uttalande.

"Antalet spelare som tillåts inkluderas i de slutgiltiga trupplistorna har höjts till ett antal på minst 23 spelare och maximalt 26 spelare."

Beslutet att öka truppernas storlek fattades på grund av "ett ökande behov av att behålla ytterligare flexibilitet sett till den unika tiden för mästerskapet".

På grund av det qatariska klimatet kommer VM för första gången att spelas under vintern, mitt under pågående säsong för de europeiska klubblagen.

Fifa ska även ha tagit hänsyn till "de bredare effekterna orsakade av covid-19-pandemin på trupperna före och under turneringarna".

Europeiska fotbollsförbundet Uefa tillämpade liknande förändringar i samband med sommarens EM-turnering, som ett motgrepp mot den rådande coronapandemin.

I förra veckan bestämde fotbollens regelstyrande organ, Ifab, att lag får göra fem byten i alla matcher på toppnivå och att lagen även kan ha 15 avbytare på bänken i stället för tolv.

Fotbolls-VM i Qatar sparkar i gång den 21 november.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.