Basketkalender i kampen mot aids

Borås Basket tar upp kampen mot aids. Klubben har tagit fram en ny kalender, vars överskott ska gå till en förening som kämpar mot sjukdomen.
Sport • Publicerad 6 december 2011
Magnus Stråhle
Magnus StråhleFoto: 
Bilden på Chris McKnight fick pryda omslaget till Borås Baskets nya kalender.
Bilden på Chris McKnight fick pryda omslaget till Borås Baskets nya kalender.Foto: (C)Christian Johansson/papac

Idén kom ifrån Magnus Stråhle, BT:s basketbloggare.

Han insåg att hemmamatchen mot 08 Stockholm inföll på samma dag som den internationella aidsdagen och tyckte att det skulle passa med en kalender för att samla in pengar mot sjukdomen.

– Vi undersökte hur det såg ut här och kom i kontakt med organisationen Noaks Ark, som jobbar med de här frågorna. Vi upptäckte att stödet är ganska dåligt här i väst jämfört med resten av Sverige, säger Magnus Stråhle.

En kalender togs fram i samarbete med fotografen Christian Johansson. Den har tryckts i 500 exemplar och började säljas i samband med hemmamatchen i torsdags. Hälften av överskottet ska gå till Noaks Ark.

Kalendern innehåller tolv porträtt av Borås Baskets spelare i bar överkropp. Bilden på Chris Mc-Knight, som pryder omslaget, är inspirerad av en bild Christian Johansson hade sett på NBA-stjärnan LeBron James.

– Naket och sårbart var intrycket vi var ute efter. Det är trots allt en utsatt grupp människor som vi försöker stödja, säger Christian Johansson.

Bilderna togs under en eftermiddag på ett gym i Borås.

– Spelarna var rätt så positiva, men en del var lite obekväma. De yngre killarna är inte lika biffiga och stora. Sen kommer Chris McKnight in med tatueringar och muskler? Jag visade honom bilden på LeBron James och Chris var inte svår att övertala. Men vi försökte hitta positioner där alla kände sig bekväma, säger Christian Johansson med ett skratt.

Martin Johansson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.