Annons

Basketikonen ska locka svarta att rösta

Efter det uppmärksammade polisdådet kände basketikonen LeBron James att han ville göra mer mot rasismen.
Nu ska han få svarta amerikaner till valurnorna i höst.
Basket • Publicerad 13 juni 2020
LeBron James vill bli en förebild även utanför basketplanen. Nu ska han jobba för att få fler afroamerikaner att rösta i höstens presidentval i USA. Arkivbild.
LeBron James vill bli en förebild även utanför basketplanen. Nu ska han jobba för att få fler afroamerikaner att rösta i höstens presidentval i USA. Arkivbild.Foto: Jeff Chiu/AP/TT

James har i flera sammanhang den senaste tiden uttryckt sin vrede över polisvåld och rasism, efter det att den svarta mannen George Floyd dödades av en polis.

Nu tar Los Angeles Lakers-stjärnan ett steg till i sitt engagemang för USA:s afroamerikanska befolkning och börjar jobba för att fler ska rösta i höstens presidentval. Tillsammans med några andra celebriteter, som basketspelaren Trae Young, komikern Kevin Hart och affärsmannen Maverick Carter, ska James utbilda och peppa folk att gå till valurnorna den 3 november.

"Fått in en fot"

Annons

Gruppens kampanj kallas för "More than a vote" och ska använda sociala medier för att nå ut med sitt budskap. Enbart James når ut till 136 miljoner människor genom Twitter, Facebook och Instagram.

– Med allt som pågår börjar folk äntligen lyssna på oss – vi känner det som att vi äntligen fått in i en fot, säger James till New York Times.

– Nu är det dags för oss att göra skillnad. Vi ska berätta hur man ska rösta men också berätta vad den andra sidan gör för att försöka förhindra folk från att gå och rösta.

Apati, desinformationskampanjer på nätet och försök att begränsa röstningsrättigheter sägs ha varit orsaken till det låga valdeltagandet bland den svarta befolkningen vid presidentvalet 2016.

Vill bli förebild

James säger till tidningen att han vill bli en förebild för framtida generationer.

– Jag inspireras av sådana som Muhammad Ali, Bill Russell, Kareem Abdul-Jabbar och Oscar Robertson – de som klev fram under en tid som var värre än vad det är i dag.

– Förhoppningsvis kanske folk framöver kommer att se mig inte bara för den jag är som basketspelare utan hur jag levde mitt liv som en afroamerikansk man.

Basketstjärnan stödde demokraternas kandidat Hillary Clinton 2016 och utesluter inte att han kan hoppa på demokraternas presidentkampanj även i år. Joe Biden är den ende kvarvarande demokratiske presidentaspiranten, men han har ännu inte officiellt utsetts till partiets kandidat.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons