Barn på hal is för första gången

För första gången någonsin kan Borås idrottsskola nu erbjuda hockeyträning.
Sport • Publicerad 5 september 2012

I måndags var det premiärdags och BT fanns på plats när den första gruppen gav sig ut på isen.

– Det behövs en väldig massa skydd, konstaterar Aria Alli när han står i omklädningsrummet och försöker få ordning på all den utrustning som krävs för att kunna genomföra en hockeyträning.

– Det är första gången jag spelar hockey, berättar Aria.

– Första gången för mig också. Men det ska bli roligt, säger Stina Langmead, som precis som Aria är en av alla de andraklassare som har valt att prova på ishockey genom Borås idrottsskola.

Detta är första gången som sporten finns med på programmet. Upp mot 90 barn förväntas komma till ishallen under hösten och vintern. Borås Hockeys vice ordförande Robert Magni är en av initiativtagarna som gjorde det hela möjligt.

– Vi ville få in fler barn i föreningen och då vände vi oss till idrottsskolan för att se om vi kunde få in hockey på deras program, berättar han.

Borås idrottsskola riktar sig till barn som går i årskurs ett-tre och syftet är att de unga redan i tidig ålder ska få chans att prova på olika idrotter samt att uppmuntra till fysisk aktivitet. Under läsåret får barnen idrotta en timma i veckan. Helt utan kostnad.

– Vi är glada att kunna erbjuda hockeyträning för första gången. Alla barn kommer få fyra träningstillfällen här i ishallen, berättar Magni medan dagens hockeydebutanter en efter en ger sig ut på den nyspolade isen.

Amanda Ehn är en av de första att ta kliver ut på det hala underlaget.

– Jag har åkt skridskor innan men aldrig spelat hockey, säger hon.

Tränare Lars Bonander drar sedan igång dagens pass genom att skicka iväg två juniorer från klubben som får visa hur riktiga hockeyspelare åker skridskor.

– Det ser lätt ut, slår flera av barnen fast innan de själva beger sig ut på ett provvarv. ?Många vurpor blir det men skratten är desto fler.

–De verkar ha roligt, konstaterar Robert Magni från sidan.

– Om bara tio procent av alla de som provar på ishockey under säsongen väljer att börja träna i BHC:s hockeyskola så är vi jättenöjda. Men för oss är det lika viktigt att få bort folks fördomar om sporten. Det behöver inte vara dyrt och det behöver inte vara svårt.

Simon Leppämäki
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.