Bangura har avlidit

En stor Elfsborgsartist har dribblat färdigt. Gbassay Bangura blev 35 år.
Sport • Publicerad 28 december 2009
ÄLSKADE FOTBOLL. Natten mot julafton avled Gbassay Bangura efter en längre tids sjukdom. Bilden är från ett reportage i februari när BT:s sportchef Jan Hansson träffade Bangura i dennes hem.
ÄLSKADE FOTBOLL. Natten mot julafton avled Gbassay Bangura efter en längre tids sjukdom. Bilden är från ett reportage i februari när BT:s sportchef Jan Hansson träffade Bangura i dennes hem.Foto: Tomas Karlsson
I februari gjorde BT:s Jan Hansson ett hemma-hos-reportage med Gbassay Bangura.
I februari gjorde BT:s Jan Hansson ett hemma-hos-reportage med Gbassay Bangura.Foto: Tomas Karlsson

Den obotliga sjukdomen ALS krävde hans liv natten mot julafton. Efter flera år bunden till rullstol och säng fanns inte mycket hopp om bättring.

Det framgick tydligt när BT i februari gjorde ett uppmärksammat hemma-hos-reportage om den forne landslagsmannen från Sierra Leone.

Bangura tog emot sängliggande och totalförlamad i sin bostad på Distansgatan i Borås. Trerumslägenheten på andra våningen var spartanskt inredd. Välvilligt kunde man möjligen kalla den funktionell.

Ovanför sängen en lyftanordning som hjälpte assistenterna att flytta ”Bichy” Bangura till rullstolen.

Öppna ytor, inga mattor eller trösklar för att underlätta förflyttningar.

Kala väggar, få möbler, gott om dvd-filmer och en tv-apparat som visade alltför lite fotboll.

Den olycksdrabbade idrottstalangen kunde inte längre prata, men var klar i tanken och försökte hänga med i vad som hände i världen runt hans stillasittande och -liggande liv.

Hans gnista var 15-årige sonen Junior Bangura, en fotbollsbegåvning på samma nivå som sin pappa - enligt kännare inom Elfsborg.

Då var ”Bichy” bekymrad över grabbens osäkra framtid. Sedan dess har levnadsvillkoren förbättrats avsevärt för Junior. Han har i dag ett tryggt familjeboende i Borås.

Så fader Bangura kan vara lugn där uppe i sin himmel. Vila i frid.

Fotnot: Gbassay Bangura var skadedrabbad under sin tid i Elfsborg. Han fick därför bara göra sju allsvenska matcher och ett mål säsongen 1998.

Jan Hansson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.