Axelsson på väg mot revansch

Vägen tillbaka har varit lång och krokig.
Dopningsavstängning och testikelcancer.
Men nu leder Nicklas Axelsson, 36, storloppet Tirreno–Adriatico.
Sport • Publicerad 16 mars 2008
Nicklas Axelsson leder nu ett storlopp i Italien.
Nicklas Axelsson leder nu ett storlopp i Italien.Foto: ROBBAN ANDERSSON / SCANPIX

cykel Civitanova Marche, Italien

Det var 24 år sedan en svensk cyklist var i ledningen i ett stort etapplopp. Men nu är det sanning på nytt. Nicklas Axelsson från Mora, under flera år bosatt i Dalsjöfors, leder tävlingen efter fyra av sju etapper.

– Det känns väldigt bra, säger han.

När BT når honom tar massören hand om hans sargade cykelkropp efter ett 165 kilometer långt dagsverke.

– Det är oerhört viktigt att få massage så att kroppen känns fräsch.

Det gjorde den även efter den fjärde etappen, 165 kilometer lång. Då kom han i mål i klungan och tappade ingen tid till tvåan, Enrico Gasparotto från Italien. Ledningen är tio sekunder stor, men Axelsson oroas över dagens tempolopp.

– I tempo är det lätt att gå ut för hårt och spränga sig. Jag kan köra bra tempo, men det är lättare att ha kontroll när man kör man mot man.

För det är inte vilka som helst Axelsson ställs mot. Världsmästarna Paolo Bettini, Fabian Canarella, samt girospecialisten Alessandro Petacchi är bara några.

– Det är väldigt bra cyklister som är här, säger Axelsson, nästan lite förvånad över att han själv och inte något av stornamnen är i ledningen.

Svenske Axelsson räknades som nästa stornamn på den svenska cykelhimlen. Sjätteplatsen i Giro d?Italia 1999 och tredjeplatsen i Lombardiet året därpå var bara tänkt som början. Men sedan kom bakslaget. Rejält.

Han erkände epodopning efter ett test under VM 2001 (läs faktaruta här intill). Och i november 2006 konstaterades testikelcancer.

– Det var en tuff tid. Jag ville ju bara cykla. Det är det som är mitt liv.

Nu får han det.

Känns framgången om revansch?

– Loppet är inte över än. Det är klart jag är nöjd hittills, men i morgon (läs i dag) är det min nyckeletapp.

På måndag och tisdag körs två längre etapper, 195 respektive 176 kilometer.

Varför är du så bra nu?

– Jag har fått vara frisk. Jag körde hela förra säsongen, men det är klart att det tog på krafterna efter canceroperationen, särskilt i början av förra året.

Sedan ett par år bor han i Nice med sin franska sambo. Värmen där och de längre dagarna under vinterhalvåret betyder bättre träningsmöjligheter. Lägg därtill backar på 2 000 meter inom ett träningspass avstånd från hemmet som några anledningar till att Axelsson är tillbaka på allvar.

– Jag har ändrat min träning lite. Jag har försökt träna mindre och då har jag fått upp mer snabbhet. Förut cyklade jag mer distanspass bara för att det var så roligt.

Fast så mycket träning som i Sverige, blir det inte. Tävlingssäsongen i södra Europa är klart längre. Axelssons premiärtävlade 9 februari och det sista loppet körs 20 oktober.

Du blir inte avskräckt av allt tävlande?

– Nej, nej. Tävla är mycket roligare än att träna och jag har inte tröttnat även om jag blivit äldre och gråhårig.

Hur långt fram planerar du?

– Jag kör en säsong i taget. 10 maj startar girot och det blir mitt stora mål i år.

Läge att förbättra din girohistoria?

– Egentligen skulle jag inte varit i så bra form nu. Men jag hoppas den håller i sig. Det skulle vara kul att komma i väldigt bra form till girot.

Martin Björklund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.