Annons

Avstängningen kan kvarstå – även om spelaren frias

Den mutåtalade ex-allsvenske spelaren är avstängd från fotbollsspel i hela världen.
Det är inte säkert att yrkesförbudet hävs om det blir en friande dom i tingsrätten.
Fotboll/Brott • Publicerad 6 juni 2021
Den mutåtalade ex-allsvenske fotbollsspelaren i tingsrätten under rättegången. Arkivbild.
Den mutåtalade ex-allsvenske fotbollsspelaren i tingsrätten under rättegången. Arkivbild.Foto: Andreas Hillergren/TT

På måndagen kommer tingsrättens dom mot fotbollsspelaren, som åtalats för tagande av muta och spelfusk i samband med en allsvensk match våren 2019.

I början av februari stängdes spelaren – som då tillhörde en utländsk klubb – av från idrottsutövande i Sverige i väntan på att utredningen skulle bli klar. Ett par veckor senare stängdes han av globalt av Fifa (Internationella fotbollsförbundet), sedan Svenska fotbollförbundet begärt detta.

Annons

Under den tre dagar långa rättegången i tingsrätten riktade den mutåtalade spelaren kritik mot fotbollförbundets avstängning.

– Jag bad väldigt snällt om att vänta till domen, men de (fotbollförbundet) skickade det till Fifa. Jag tycker att det är fel, jag är inte dömd, sade spelaren.

"Jag är ett offer"

Spelaren, som livnärt sig på fotbollen i cirka tio år, sade att han inte haft någon inkomst på flera månader.

– Det känns som att jag är ett offer, men jag har inte blivit dömd, sade han.

Johan Claesson är så kallad integrity officer, på fotbollförbundet. Han var med och tog fram underlaget till beslutet.

– Det är inget man gör per automatik i varje fall (av misstänkt matchfixning). Vi förstår ju också vilken inverkan det har på den här spelarens möjlighet att försörja sig, men i det här fallet gjorde vi ändå bedömningen att vi anser att bevisläget är såpass starkt, säger Johan Claesson till TT.

Femte matchfixningshärvan

Det är dock inte säkert att spelarens avstängning hävs om det blir en friande dom i tingsrätten.

– Vi vet inte om disciplinnämnden kommer att avvakta hela vägen ut, även i högre instanser eller om de kommer att fatta ett beslut efter domen i tingsrätten, säger Johan Claesson.

Det är femte gången som en matchfixningshärva i Sverige leder till åtal. De tidigare fyra tingsrättsdomarna har överklagats till hovrätten och den högre instansen har ändrat domen i samtliga mål. I ett av fallen har hovrätten friat och i de tre andra fallen har de åtalade dömts för brott.

Yrkar på villkorlig dom

Åklagaren Staffan Edlund hävdar att spelaren tog ett gult kort avsiktligt i en allsvensk match våren 2019 och fick ett lån på 300 000 kronor av två medåtalade män som tack för hjälpen. Spelaren själv nekar helt till brott och sade under rättegången att det var ett regelrätt lån utan krav på någon form av motprestation.

Annons

Åklagaren har yrkat på att spelaren ska dömas till villkorlig dom och dagsböter.

Fakta: De åtalade

Ex-allsvenske spelaren

Åtalad för tagande av muta och spelfusk. Drog i en allsvensk fotbollsmatch våren 2019 på sig ett gult kort. Några dagar innan matchen hade han skrivit på ett skuldbrev och ett par dagar efter matchen fick spelaren 300 000 kronor insatt på sitt konto. Över 30 spelkonton hade satsat pengar på att han skulle få ett gult kort, i vissa fall i kombination med ett resultat på en match i division 3. Ska ha betalat av hela lånet och även ränta.

Målvakten

En 34-årig man som är åtalad för tagande av muta och spelfusk. Är målvakt i en division 3-klubb och har sammanlagt tagit emot runt 45 000 kronor för att påverka utgången av sex seriematcher under säsongen 2019. Hävdade under den första rättegångsdagen att det rör sig om ett lån utan krav om motprestation, men säger att han inte återbetalat pengarna.

31-åringen

Åtalad för givande av muta och spelfusk. Ska ha betalt ut 300 000 kronor till den ex-allsvenske spelaren – något som åklagaren anser är en muta för att spelaren skulle få gult kort i den allsvenska matchen. Ska vid sex tillfällen ha betalat målvakten för att påverka utgången i sex division 3-matcher under säsongen 2019. Summorna varierar mellan 2 000 och 11 000 kronor – sammanlagt 44 500 kronor. En av matcherna har ingått i ett kombinationsspel med att den allsvenske spelaren skulle få en varning. Hävdar att han fått tillbaka pengarna av målvakten i kontanter.

34-åringen

Åtalad för givande av muta, alternativt medhjälp till samma brott, och spelfusk. Ska ha mutat den ex-allsvenske spelaren med 300 000 kronor för att ta ett kort alternativt ”med råd och dåd främjat gärningen”, enligt åtalet.

Samtliga nekar till brott.

Källor: Åtalet och förundersökningsprotokollet

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons