Elfsborg säkrade femteplatsen

FOTBOLL Artikeln publicerades

När Örebro fick en spelare utvisad före paus avgjorde Elfsborg i andra halvlek, vann med 2–1 och säkrade allsvenskans femteplats.

Både Elfsborg och Örebro hade allsvenska mittenplaceringar att försvara i nollgradigt och regn med snöinslag på Borås arena. Det kändes efter en stund som en ganska trevlig match – om den bara fick något mål och lite mer värme.

Båda lagen försökte spela med varierad offensiv på konstgräset. Elfsborg skapade också några vassa chanser i första halvlek.

Men det mest dramatiska före paus var att Örebros mittback Michael Almebäck blev utvisad i 44:e minuten, för att han trampat i bröstet på Elfsborgs Per Frick när denne blivit liggande i Örebros straffområde efter tuff kamp om en höjdboll.

Örebroarna ansåg att Almebäck var ur balans efter närkampen – som gav Örebro en frispark. Men domaren Bojan Pandzic bedömde att Örebro-backen borde kunnat undvika att trampa på Frick. Örebros anfallare Astrit Ajdarevic protesterade så häftigt att han blev varnad, och var mycket upprörd efteråt.

– Han kanske har nåt emot oss, sade Ajdarevic i paus till C More om domaren.

Per Frick hade på nytt fått platsen som toppforward i Elfsborgs startelva i stället för Viktor Prodell. Tufft för Prodell, som med 13 mål varit lagets bästa målskytt denna säsong. Men Frick, som gjort sju mål, var pigg och försvarade sin plats väl.

Det blev dock Elfsborgs "assistkung" Simon Lundevall, med tio målgivande passningar under säsongen, som gav hemmalaget ledningen i 54:e minuten. Elfsborg anföll på sin högersida när en Örebro-back styrde bollen mot bortre stolpen. Där kom Lundevall rusande och la enkelt in 1–0.

Issam Jebali nickade in 2–0 på ett inlägg från Joakim Nilsson.

Nordin Gerzics reducering var en pärla, ett överraskande distansskott på studsande boll i 81:a minuten.

Live-published photos and videos via Shootitlive