Avdic på väg mot genombrottet

I år har Denni Avdic höga förväntningar på sig.
Sport • Publicerad 30 mars 2008
I fokus - Denni Avdic
I fokus - Denni AvdicFoto: Denni Avdic
På väg mot genombrottet.
På väg mot genombrottet.Foto: Bengt Lagerstedt

Han tackade nej till Liverpool och Arsenal.

Åkte till Köpenhamn och fick känna på det tuffa livet som ungdomsproffs.

19-årige Denni Avdic har lärt sig att hantera pressen utifrån, från sig själv– och att aldrig sluta drömma.

Som fotbollsintresserad i Jönköping är Borås närmsta alternativet för allsvensk fotboll. Därför åkte familjen Avdic till Ryavallen när Denni var yngre för att se den tidens spelare; Johan Wiland, Anders Svensson, Johan Karlsson?

– Det var stort då. Nu spelar jag tillsammans med dem, det är lustigt.

Denni Avdic har alltid varit en talang i fotboll. Som 15-åring gjorde han A-lagsdebut i Husqvarna FF och var lagkapten i pojklandslaget.

I dagens allsvenska premiär utgör han Elfsborgs forwarduppsättning. En otacksam roll om inte målen ramlar in. Kritikerna lär inte vara sena att döma, fråga Mathias Svensson.

– Visst finns det en risk att folk gnäller om jag inte gör mål, alla har sina åsikter. Men det viktigaste är vad jag, Magnus Haglund och lagkamraterna tycker.

Tar du åt dig om du skulle få kritik utifrån?

– Nej, sådant bryr jag mig inte om, till exempel vad som skrivs i tidningar och så brukar jag inte kolla.

Hur hanterar du motgångar?

– Jag har en vinnarskalle och att förlora eller göra något dåligt är tungt. Jag blir revanschsugen, vill göra en ny match så fort som möjligt. Till exempel förra året när jag nickade i ribban mot Helsingborg, då var jag deppig i flera dagar.

Hur höga krav har du på dig själv?

– Jag vill gärna inte sätta press på mig själv heller. Sedan har jag hög målsättning, men det är små mål hela tiden.

Hur ser de ut?

– Först handlar det om att ta en plats i laget, sen får vi se. Att göra mål i allsvenskan. Självklart hoppas jag på A-landslaget någon gång. Man får aldrig sluta drömma, Barcelona skulle jag helst spela i.

Inte Liverpool eller Arsenal. Klubbar som fick nej tack när Avdic som 15-årig lockades från moderklubben Husqvarna FF. Det blev Danmark och Bröndby.

– Jag ville prova, men England kändes för långt bort att flytta. För mig var det stort att gå från en liten klubb till ett lag som Bröndby.

Du var där två år, hur var det?

– Alltså, fotbollsmässigt var det riktigt bra. Bra träning, höga krav. Det var tufft socialt. Jag gillar inte att vara i centrum, synas så mycket. Man måste ta för sig en hel del och jag är inte den som ställer mig upp i omklädningsrummet och gapar. Jag kom lite utanför.

Vad har det gett dig?

– Jag har blivit starkare mentalt, klarar mig själv på ett annat sätt.

Att vara Elfsborgsforward handlar delvis om att klara sig ensam. Ta emot bollen och invänta understöd från mittfältare, Avdic har en viktig roll i det offensiva spelet.

Med Fredrik Berglund och James Keene på skadelistan är Joakim Sjöhage främste utmanare om en plats i startelvan. Avdic är bestämd när han säger att konkurrensen enbart är positivt.

– Utan konkurrens utvecklas ingen. Jag har dessutom aldrig känt mig säker på en plats i laget.

Mathias Svensson hjälper numera till att träna forwardsspelarna. Något Avdic är tacksam över.

– Mathias betyder mycket för mig med sina råd. Jag har ringt till honom efter matcher för att höra hans åsikt och han är ärlig mot mig.

Mellan träningar och matcher försöker Denni Avdic att göra annat än att kolla på och fundera över fotboll.

– Jag har alltid haft problem med att kolla fotbollsmatcher på tv. Är det en match mellan Everton och Sunderland skulle jag aldrig titta. Men de stora matcherna i Champions League ser jag på.

Vad gör du annars på dagarna?

– Vi har ju en hel del tid över efter träningarna. Jag brukar äta lunch med killarna i laget, sedan bara ta det lugnt. Jag flyttar ihop med flickvännen nu, så vi kollar på nya möbler.

Under pratstunden ringer det i Avdic mobil. Intervjuförfrågan.

– Jag ställer gärna upp på intervjuer, det är ingenting som jag tycker är jobbigt, men jag läser inte alltid vad som skrivs.

Huskvarna är fortfarande hemma. Denni åker dit så ofta han kan. Snart slipper han sitta på bussen, körkortet är nära.

– Jag klarade teoriprovet nyligen, nu väntar jag på en tid för uppkörning. Ska bli skönt att slippa vara beroende av andra när jag ska någonstans.

Om Elfsborg ska slåss om guldet kommer Avdic att vara beroende av hjälp från sina medspelare hela säsongen. Det kan bli ett nytt guld, tror Avdic.

– Det känns verkligen bra i truppen, det blir en tuff säsong och det är kul att nästan vilka som helst kan vinna. Alla matcher blir viktiga.

Först ut, Gais i eftermiddag.

Fredrik Nodin
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.