Ätstörning vid träning kartläggs
Projektet är ett samarbete mellan universiteten i Lund och Köpenhamn samt World Village of Women Sports i Malmö. Bakom finns insikten att elitidrottskvinnor, trots kunskaper om kostens betydelse, ändå drabbas av ätstörningar. Målgrupp för studien är kvinnor som tränar mer än fem gånger i veckan.
– Vi ska titta på förekomsten av ett restriktivt ätbeteende, stadiet före ätstörningar, säger projektledaren Åsa Segerström.
Forskarna ska söka tecken på att kvinnorna får i sig för lite energi i förhållande till vad de gör av med. Det kan vara att de fryser, får yrsel, magproblem, täta skador och infektioner, eller störd menstruation.
– Allt är varningssignaler, säger Åsa Segerström.
Mentorsystem
Men ätstörningar är inget uteslutande kvinnligt fenomen. Normalt antas 90 procent av anorexifallen gälla kvinnor, men Hanna Kihlander på Riksföreningen Anorexi/Bulimi-kontakt (ABK) tror att mörkertalet bland män är stort.
– Vi har nästan dagligen kontakt med killar som skäms för de här problemen och säger "det är ju en tjejsjukdom", berättar hon.
Hon anser att kopplingen till fysisk träning är ännu mer tydlig bland männen.
– En del måste till gymmet flera gånger varje dag för att hantera sin ångest, säger hon.
För att nå fler killar med ätstörning har ABK engagerat tre manliga mentorer, som själva haft problemen. För Jan Nordström i Kalmar började det i 17-årsåldern.
– Jag hade låg självkänsla och sökte ideal bland reklampelare och filmhjältar och tyckte att det gällde att ha en vältränad kropp.
Många mejlar
Samtidigt med hårdträningen började han banta. Det gick så långt att han måste straffa sig för allt han stoppade i sig.
– Om jag drack ett glas vatten måste jag göra hundra situps.
Nu, vid 38 år, är Jan Nordström fri från problemen och försöker stötta andra. Pojkar och män mellan tio och 74 år har kontaktat honom. Vanligen via mejl – att prata om problemen verkar svårare än att skriva. Gemensamt för många är att de trott sig vara den ende killen med ätstörningar.
– Jag har kontaktats både av elitidrottare och så kallade kändisar, säger Jan Nordström.
Flera sorters ätstörning
Anorexi: Avsiktlig självsvält föranledd av störd kroppsuppfattning med rädsla att gå upp i vikt eller bli tjock.
Bulimi: Hetsätning, ofta när man snabbt sätter i sig stora mängder mat och sedan kräks upp den. Även här finns en störd kroppsuppfattning.
Ortorexi: Fixering vid träning, låg kroppsvikt och strikta matregler med många förbud. Ses ibland som en variant av anorexi.
UNS: "utan närmare specifikation". Stört ätbeteende som inte uppfyller kriterierna för anorexi eller bulimi.
Ätstörningar anses vanligare bland kvinnor än bland män. Av kända anorexifall gäller cirka 90 procent kvinnor.
Källor: Nationalencyklopedin samt Kunskapscentrum för ätstörningar (TT)