Annons

Armstrong: "Min cocktail bestod av EPO, bloddopning och testosteron"

Cyklisten Lance Armstrong erkände i en intervju med Oprah Winfrey att han har använt prestationshöjande preparat under sin karriär.
Sport • Publicerad 18 januari 2013
Foto: George Burns

Det hade inte varit möjligt att vinna sju Tour de France-titlar utan dopning, säger han.

- Min cocktail bestod av EPO, bloddopning och testosteron, säger Lance Armstrong i den timslånga intervjun.

Annons

- Jag är en människa med fel och brister, säger han och tar på sig hela skulden själv.

- Men jag tvingade aldrig stallkamrater att dopa sig. Vi var alla vuxna människor. Det var vårt eget val.

Armstrong slutade med dopning efter den sjunde och sista segern i Tour de France 2005, säger han. Då tog han också en lång paus i tävlandet.

Det innebär att han "absolut inte" använde prestationshöjande preparat när han gjorde comeback i Tour de France 2009 och 2010. 2009 kom han på tredje plats och 2010 hamnade han långt ner på prislistan. Från 1999 till 2005 vann han varje år.

Dopningen var en del av jobbet, säger han i intervjun.

- Jag uppfann inte kulturen men jag försökte inte stoppa den. Det är mitt fel. Jag är ledsen för det. Jag ska använda resten av mitt liv till att försöka vinna tillbaka förtroendet och be människor om ursäkt.

Tävlingsmänniskan i Lance Armstrong tog överhanden när han i slutet av 1990-talet övervunnit sin kamp mot testikelcancer. Han ville göra allt för att få på sig den gula ledartröjan.

- Jag förde min kamp för att övervinna cancern vidare till cykelsporten - jag skulle vinna till varje pris, säger han.

Under tävlingsåren kände han sig inte som en bedragare.

- Jag tyckte inte att det var fel, säger han om att han dopade sig.

Annons

Armstrong har alltid tidigare förnekat att han använt prestationshöjande preparat och han har aldrig testat positivt vid ett dopningstest.

USA:s antidopningsorganisation Usada lade i början av oktober 2012 fram en över tusen sidor lång rapport om systematisk dopning inom Armstrongs cykelstall US Postal Service. I den vittnade elva före detta stallkamrater om att Armstrong inte bara själv använt förbjudna medel utan att han även försåg kamraterna med dopningsmedel. Senare den månaden ställde sig det Internationella cykelförbundet (UCI) bakom Usadas beslut och stjärnans sju segrar i Tour de France ströks.

Usadas chef Travis Tygart kallade Armstrongs bekännelser för "ett litet steg i rätt riktning" för cyklisten.

- I kväll har Lance Armstrong till slut erkänt att hans cykelkarriär byggde på en kraftfull kombination av dopning och bedrägeri, sade Tygart.

Armstrong har tidigare kallat Usadas rapport fört en häxjakt och anklagat Tygart och hans kolleger för att driva en vendetta mot honom.

- Om Armstrong menar allvar med sitt beslut att rätta till sina tidigare misstag bör han vittna under ed om hela vidden av sin dopning, sade Tygart.

Efter erkännandet riskerar nu Armstrong att stämmas av bland annat före detta sponsorer samt av dem som han själv vann rättsliga tvister mot när de anklagade honom för dopning.

- Han har inte löst några problem genom att tala ut. Han har öppnat dörrar till andra, säger Matt Orwig, en före detta federal åklagare, till Reuters.

Försäkringsbolaget SCA säger till Reuters att de vill ha tillbaka de 12 miljoner dollar som Armstrong fick i bonus efter sina Tour de France-titlar. Den brittiska tidningen Sunday Times fick betala skadestånd till Armstrong efter dopningsanklagelser 2004 och säger nu att den ska stämma Armstrong.

Internationella cykelförbundets (UCI) ordförande Pat McQuaid säger i ett pressmeddelande att Armstrongs erkännande var ett "viktigt steg framåt på den långa vägen för att reparera skadorna som åsamkats cykelsporten och för att bygga upp förtroende för sporten."

Annons

UCI är nöjt med att Armstrong erkände att det inte fanns några positiva test som UCI skulle ha hjälpt till med att dölja, utan att Armstrongs donationer till UCI verkligen var ämnade till kampen mot dopning.

McQuaid sade att det var obehagligt att höra Armstrong berätta om hur han och cykelstallet höll på med dopning och ljög för alla.

"Men Armstrong har också rätt i att cykelsporten är helt annorlunda i dag än för tio år sedan och att införandet av biologiska blodpass 2008 gjorde en stor skillnad i kampen emot dopning", säger McQuaid.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons