Kylian Mbappé stod där som en förlorare trots ett hattrick, trots den franska upphämtningen från ett hopplöst läge.
I stället dansade argentinarna inför alla sina supportar.
Scener Lionel Messi aldrig glömmer.
Till slut fick han sitt VM-guld.
Fotboll • Publicerad 18 december 2022
Argentina vann finalen mot Frankrike och Lionel Messi fick till slut sitt VM-guld.Foto: Manu Fernandez/AP/TT

3–3 vid full tid och efter förlängning krävde straffsparkar för att få fram en ny världsmästare.

Den kampen vann Argentina med 4–2.

Men de skulle han vunnit redan under ordinarie tid. Rappare, mer beslutsamma och bättre koordinerade i det mesta – och Argentina fortsatte väldigt länge på den inslagna vägen.

Men bara i 80 minuter. Fotbollsmatcher, även VM-finaler, spelas i minst 90 plus tillägg.

När allt verkade klappat och klart, Messi snart skulle få sitt efterlängtade guld, klev han fram, Kylian Mbappé och smällde in bollarna som gav förlängning.

Alla som hade hoppats på en spännande och oviss final fick vänta länge – men då fick de också en av de mest dramatiska finalerna hittills.

För de som gillar argentinsk fotboll och har ett gott öga till Lionel Messi var den en fröjd för ögat i 80 minuter.

Redan i halvtid hade Argentina 2–0 och till synes full kontroll långt in i den andra halvleken.

Di Maria levererade

Àngel Di Maria, förbundskaptenen Lionel Scalonis överraskade val i startelvan kollrade bort Ousmane Dembélé ordentligt efter 22 minuter och fick straff av den polske domaren Szymon Marciniak.

Och vem klev fram? Han, förstås. Lionel Messi lurade Hugo Lloris åt ena hörnet och lade bollen i det andra.

Hela laget utom målvakten Emiliano Martínez samlades i en tv-puckshög i ena hörnet, till ackompanjemang av ett öronbedövande dån från läktarna.

Frankrike var handlingsförlamat och oorganiserat, fick inte till något eget spel, i synnerhet på mittfältet där man hamnade i numerärt underläge.

Var fanns Mbappé

Och var fanns Kylian Mbappé? Det som var utannonserat som duellen mellan giganterna, klubbkamraterna Mbappé och Messi verkade helt utebli.

Franske förbundskaptenen Didier Deschamps såg rasande ut. Olivier Giroud och Ousmane Dembélé fick lämna planen och Marcus Turam och Randal Kolo Muani kom in redan efter 41 minuter.

Fem minuter tidigare hade Di Maria tryckt in Alexis Mac Allisters passning till 2–0 efter en blixtrande snabb kontring.

Bara en gång tidigare i finalhistorien har en nation vänt 0–2 till seger – 1954 när Västtyskland gjorde det mot Ungern och vann med 3–2.

Frankrike stod inför uppgiften att åstadkomma något högst sällsynt, närmast att betrakta som att passera ett oöverstigligt hinder.

Inget är omöjligt

Till att börja med hade det krävts några skott eller nickar mot Emiliano Martínez.

Men inget är omöjligt.

Det första avslutet mot mål kom i den 80:e minuten – när Mpappé slog in straffen till 2–1 sedan Kolo Muani rivits ned av Nicolás Otamendi.

Minuten senare skickade samme Mbappé in 2–2 och hela den franska truppen stormade planen.

Fint folk som Mbappé kommer sent.

Han gav inte bara Frankrike chansen att försvara VM-guldet från 2018, i samma veva som kvitteringen borrade sig in i ena hörnet smet Mbappé tillfälligt förbi Messi i skytteligan.

Syresatt av att ha rest sig och kastat av sig rollen som troliga förlorare, öste Frankrike på i en final som blev allt smutsigare med mängder av frisparkar.

Argentina svarade med att inhopparen Lautaro Martínez så när fick ett närskott på mål.

Messi trodde på nytt att han skulle få sista ordet när han i den 109:e minuten slog in returen Lloris släppte. Men Szymon Marciniak såg en fransk straff med mindre än fyra minuter kvar av förlängningen. Mbappé klev fram, kvitterade och straffar väntade.

In i det sista kunde finalen ha avgjorts i öppet spel. Kolo Muani brände ett jätteläge och Martínez nickade utanför.

Fakta: Argentinas världsmästare

Argentina är världsmästare för tredje gången och för första gången sedan VM i Mexiko 1986.

De här spelarna ingick i 26-mannatruppen i Qatar:

Målvakter: Emiliano Martínez, Aston Villa,

Franco Armani, River Plate, Geronimo Rulli, Villarreal

Försvarare: Marcos Acuna, Sevilla, Juan Foyth, Villarreal, Lisandro Martínez, Manchester United, Nicolas Tagliafico, Lyon, Cristian Romero, Tottenham, Nicolas Otamendi, Benfica, Nahuel Molina, Atlético Madrid, Gonzalo Montiel, Sevilla, Germán Pezzella, Real Betis.

Mittfältare: Ángel Di Maria, Juventus, Leandro Paredes, Juventus, Rodrigo De Paul, Atlético Madrid, Alexis Mac Allister, Brighton, Enzo Fernández, Benfica, Exequiel Palacios, Bayer Leverkusen, Guido Rodríguez, Real Betis.

Anfallare: Lionel Messi, Paris SG, Lautaro Martínez, Inter, Paulo Dybala, Roma, Ángel Correa, Atlético Madrid, Julián Álvarez, Manchester City, Thiago Almada, Atlanta United, Alejandro Gómez, Sevilla.

Förbundskapten: Lionel Scaloni.

0–1 Kylian Mbappé

1–1 Lionel Messi