Annons

"Ansvarsfullt" målfirande i allsvenskan

Avhållsamt målfirande – ett nödvändigt spel för gallerierna?
Det anser lagläkaren Sverker Nilsson – som inte tycker det behövs något förbud mot omfamningar i allsvenskan.
Fotboll • Publicerad 6 juni 2020
Så här ska det inte se ut när allsvenskan startar. Arkivbild.
Så här ska det inte se ut när allsvenskan startar. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

När fotbollsallsvenskan för herrar drar i gång nästa vecka blir det under minst sagt annorlunda premisser.

Spelare, ledare, arrangörer, medierepresentanter och andra som kommer närvara på de allsvenska arenorna måste följa ett medicinskt regelverk, framtaget av svensk fotboll, med syfte att begränsa smittspridningen.

Annons

Något som dock saknas är restriktioner gällande målfirande. Det har varit omdiskuterat i framför allt tyska Bundesliga där spelarna – i olika hög utsträckning – rättat sig efter den uttalade uppmaningen att inte vidröra lagkamrater annat än med armbågar och fötter.

I svensk fotboll är det i stället eget ansvar och sunt förnuft som gäller.

– Varje lag får hitta sitt sätt för hur man ska fira. Det är inte tal om att kramas, pussas eller någonting sådant utan det får ju också göras på ett ansvarsfullt sätt, säger Sverker Nilsson som sitter i Svenska fotbollförbundets medicinska kommitté och är lagläkare i Falkenbergs FF.

"Får inte överdriva"

Han fortsätter:

– Varje lag får hitta en modell för hur detta ska fungera på ett bra sätt. Vi får inte överdriva saker och ting, vi pratar faktiskt om friska elitidrottare.

I regelverket ingår att varje spelare före match ska fylla i ett hälsoformulär – och vid tecken på symptom blir det inget spel.

Sverker Nilsson känner sig trygg med att endast friska spelare kommer vistas på planerna och anser att försiktighetstänket runt målfirande mest handlar om symbolik.

– Kramas man som fotbollsspelare efter en match, om man är frisk, så är det ju ingenting som är smittfarligt – men det ser ju inte bra ut om man tv-sänder detta. Man får titta på hur folk i övrigt reagerar i samhället. Det gäller att föregå med gott exempel i tv. Det finns en socialmedicinsk aspekt att ta hänsyn till, inte bara spelarnas hälsa, säger han.

Berg: Håll avstånd

En som håller med är Djurgårdens Erik Berg. Han är av uppfattningen att signalvärdet som återhållsamt målfirande medför inte ska underskattas.

– Det tror jag absolut är viktigt. Även om vi börjar spela matcher nu så är det ändå en pandemi som pågår. Vi är viktiga förebilder så det gäller att fortsätta hålla distans och vara noggranna. Detta är långt ifrån över, säger 31-åringen.

Annons

Svenska mästarklubben Djurgården har enligt mittbacken inte lyft frågan om hur de ska uppföra sig när de gjort mål under den kommande, starkt viruspräglade, allsvenska säsongen.

"Ibland försvinner förnuftet"

Men kramar och fysisk kontakt lär det ändå inte bli tal om, tror Berg.

– Nej, man får hålla sig på avstånd.

Inte heller hos guldutmanaren Malmö FF finns en uttalad hållning i frågan – och lagets stjärnmittfältare Anders Christiansen, 29, vågar inte utlova att han kommer hålla känslorna i styr om hans lag slår till med ett viktigt mål.

– Man ska också komma ihåg att vi är som alla andra också. När du spelar match spelar du med adrenalin och på känsla, ibland försvinner också förnuftet. Det får man också respektera – att vi är människor också, men självklart ska vi vara förebilder så mycket det går, säger han.

Fakta: Utdrag från fotbollens regelverk

+ Klubbläkarens viktiga roll

Hemmalagets läkare tar emot och granskar på matchdagen självskattningsformulär som fyllts i av spelare, ledare och matchfunktionärer. Läkaren godkänner vilka som är behöriga att anländas och vistas på arenan. Samma procedur genomför bortalagets läkare som sedan rapporterar till hemmalagets läkare, som i sin roll som matchläkare fastställer vilka spelare och ledare som är behöriga att delta i matchen.

+ Ankomst till arenan

Separat ankomst för lagen, med en tidsintervall på minst 15 minuter. Säkerhetsavstånd på två meter hålls.

+ Områden med begränsad tillgång

Gäller uppvärmningsytor, avbytarbänkar, ytor för behandling av skadade spelare, bårpersonal och första hjälpen, avgränsade områden för lagen samt matchfunktionärer vid ankomst och hemfärd, endast ett område för inpassering för övrigt behöriga, ledningsrum med tillhörande säkerhetsfunktioner, tv-produktion, pressrum, intervju- och mixad zon för journalister och fotografer.

+ Sanitära riktlinjer

Toaletter städas noggrant inför varje match och ska som minst ska innehålla tvål eller handsprit, möten hålls i väl tilltagna rum där säkerhetsavstånd på två meter kan hållas, ingen lineup, inga maskotar eller eskorter, ingen lagfotografering, inga handhälsningar.

+ Transporter

Ledare, spelare och funktionärer rekommenderas att transporteras individuellt direkt till och från arenan, helst med eget transportmedel, annars rekommenderas resa med halvfulla bussar med en person på varje dubbelsits och om möjligt på varannan rad. Flyg kommer bara att bli aktuellt i ett fåtal fall.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons