Annons

Ankarcrona lägger EM-pussel – "Inte klar"

Ett slagkraftigt, rutinerat gäng som vet hur man vinner ett mästerskapsguld?
Eller ett framtidslag? Eller något mittemellan?
Hopplandslagets förbundskapten Henrik Ankarcrona lägger som bäst sitt EM-pussel.
– Jag är inte klar, säger han.
Ridsport • Publicerad 17 juli 2023
Hopplandslagets förbundskapten Henrik Ankarcrona.
Hopplandslagets förbundskapten Henrik Ankarcrona.Foto: Andreas Hillergren / TT

EM i Milano avgörs mellan den 29 augusti och den 4 september. I Ankarcronas värld är ett mästerskap alltid viktigt. Ambitionen är som vanligt att ta medalj, men i rangordningen kommer ett EM alltid på tredje plats. OS och VM är viktigare och siktet är redan nu inställt på de olympiska sommarspelen i Paris om ett år.

Vilket ekipage mår bra av att få samla på sig erfarenhet från ett krävande mästerskap? Vilket kan avstå med tanke på OS? Hur får han ihop ett konkurrenskraftigt lag utan någon eller några av de främsta ryttarna och hästarna?

Annons

Det är några frågeställningar Ankarcrona brottas med nu och några veckor framåt i tiden. När juli går över i augusti ska han ha tänkt klart. Allra senast den 10 augusti måste han anmäla de fem ryttare som får göra resan till Milano.

Inte meningsfullt

– Jag kan vara klar redan innan dess men att gå ut med laget när flera ryttare ska göra några tävlingar till gör att jag kan hamna i situationen att jag ska dementera uppgifter och det är inte bra för någon.

– Det är inte meningsfullt att redan nu ta ut ett lag eftersom EM ligger några veckor senare än vad det brukar göra, säger Ankarcrona.

Sjundeplatsen i fredagens nationshoppning i Falsterbo gav svar, positiva som negativa, liksom söndagens Grand prix.

– Jag får alltid svar, om det är en mindre bra runda eller en bra. Ibland har man frågeställningar som bekräftas, ibland får man beskedet att man får tänka en gång till eller ändra en plan, säger han.

Wilma Hellström och Rolf-Göran Bengtsson stärkte sina chanser. Petronella Andersson bjöd först på ett nja som blev ett ja. Evelina Tovek och Angelica Augustsson Zanotelli finns också med i den stora bruttotruppen.

Jens Fredricson vill in i laget och är given om inget händer Markan Cosmopolit, som inte hoppade i Falsterbo.

Ska prata med alla

Dessutom är Henrik von Eckermann gärna med, dock inte på topphästen King Edward. Däremot har Malin Baryard Johnsson meddelat att hon helst står över EM.

– Malin har gett sådana indikationer men innan jag spikar laget kommer jag att prata med alla eftersom saker och ting kan ändras. Vad vi är överens om är att King Edward inte ska hoppa ett EM, men von Eckermann har andra hästar som är aktuella.

TT: Väntar du in ett besked från Peder Fredricson eller är han redan borta från EM?

Annons

– Jag har inte pratat med Peder ännu. Det är alltid bra med en erfaren ryttare i laget, så är det. Det är mixen att prestera här och nu och att bygga för framtiden. Peder med en kommande häst hade varit mumma för mig nu. Nu har han några hästar som är äldre och var passar det in i ekvationen?

– Det finns lite sådana frågeställningar och så får vi se om han är tillgänglig eller inte. Det är inte så att jag tänker vänta längre för hans skull. När jag är redo med laget så är jag.

En nyhet i EM är att lagets reservryttare får delta i den individuella tävlingen.

– Jag har varit med och drivit fram den förändringen. Innan besiktningen ska jag ta ut de fyra som rider i laget. Men nummer fem får tävla individuellt och det är väldigt bra, säger Henrik Ankarcrona.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons