Annons

Andersson om en av sina jobbigaste dagar

Där ute bjöd försommaren på sin skönhet och smekte sin värme över Göteborg.
Där inne i ett uppsmällt presstält satt Janne Andersson i ett mentalt mörker.
Fotboll • Publicerad 9 juni 2021
Förbundskaptenen Janne Andersson upplevde en av sina tyngsta dagar som ledare i tisdags.
Förbundskaptenen Janne Andersson upplevde en av sina tyngsta dagar som ledare i tisdags.Foto: Erik Simander/TT
Assisterande förbundskaptenen Peter Wettergren eldade verbalt på spelarna under dagens träning.
Assisterande förbundskaptenen Peter Wettergren eldade verbalt på spelarna under dagens träning.Foto: Erik Simander/TT

I all hast ändrade landslagsledningen programmet för tisdagens aktiviteter. Den planerade presskonferensen 18.30 flyttades till 16.00.

Rykten om att någon eller några spelare smittats av covid-19 kom snabbt i svang – och visade sig stämma, även om det där och då endast fanns kännedom om Dejan Kulusevskis positivt lämnade prov.

Annons

Andersson, vars ledarstil är en framgångsrik mix av trivsel och disciplin, lättsamhet och hårda krav, kände att han inte hade kontroll längre.

Kände stor oro

Omsorgen om att landslaget ska ha världens bästa förberedelser, hade fått sig en svår törn och Andersson tog det personligt. Smittan var inne i truppen, oron spred sig. Vem står på tur? Drabbas jag? Hur ska det här gå?

– Det är klart att det blir en oro. Vi är människor som spelar fotboll. Jag kände själv en jättestor oro. Jag hade en tung dag i går. Jag har varit med som ledare i många år. Det värsta jag varit med om är att hantera ett dödsfall, på ett hotell i samband med ett träningsläger.

– Det var en i ledarstaben som dog plötsligt en kväll. Det toppar förstås med råge det här, men annars är det nog den jobbigaste dagen i mitt liv som ledare. Det är grejor som jag inte har tillräckliga kunskaper om och de som har kunskaperna är heller inte säkra.

– Har man inte kontroll på grejor blir det verkligen jobbigt, säger Andersson.

I nära 50 minuter i tisdags svarade han, landslagschefen Stefan Pettersson och läkaren Anders Valentin på frågor om Kulusevski, corona, vad som kunde ha gjorts annorlunda för att mota smittan.

Och en hel del annat.

Det tog på förbundskapten.

Men det skulle bli värre.

Miss i kommunikationen

Kort senare plockades Mattias Svanberg bort från träningen. Landslaget hade på bara några timmar fått sitt andra fall av covid-19 i truppen.

Annons

– Det som hände var att svaren var försenade. Det sista som kom var Mattias Svanbergs. Det var en kommunikationsmiss i ledarteamet, helt enkelt. Vi trodde alla testen var negativa och så åkte vi ned till träningen och det visade sig att ett var positivt, Mattias.

– Därför blev dagen som den blev. Det var inga bra känslor. Jag blev jätteorolig. Jag tycker inte om den känslan, jag tycker om att vara fokuserad på det man ska göra.

Först när det var dags att stänga tisdagen den 8 juni för gott slog det förbundskaptenen att han tänkte på fotboll. Inte på det förbannade viruset.

– Jag tänkte jag på fotboll för första gången vid midnatt, men i dag har det varit roligt. Det gäller att vi går starka framåt, fokuserar på fotbollen.

Spelarnas reaktion på coronakrisen fick förbundskaptenen att må betydligt bättre. Ett högintensivt träningspass genomfördes på onsdagen. Till stora delar leddes det av Peter Wettergren, den assisterande förbundskaptenen.

– När spelarna följde upp med den här förmiddagen... Då mår man bra som ledare, säger Andersson med en lätt klump i halsen.

"Fan i mig mosa dem"

Wettergren eldade på med ett peptalk som saknade inslag av elegant och verserad svenska.

– Vi ska fan i mig mosa dem därnere. Inte vara några snälla kusiner från landet, skrek Wettergren bland annat och möttes av applåder av spelarna.

– Sade han så? Då får jag ta honom i örat. Peter är en känslomänniska. Ordvalen kan vi diskutera, säger Andersson med glimten i ögat.

Det märks att det närmar sig skarpt läge. Det hölls inte igen i närkamperna. Sebastian Larsson vevade med armarna och kunde inte släppa att spelet fortsatte trots att en och annan boll var utanför de koner som fungerade som linjer.

Annons

– Alla som följer allsvenskan ser att det brinner i det huvudet fortfarande. Det är en av orsakerna till att han fortfarande håller den nivå han gör.

– Som ledare blir jag glad när det här engagemanget finns. Om jag var på minus i går är jag på klart plus i dag, säger Janne Andersson.

Fakta: Så ställde lagen upp på träningen

Utelagen på dagens träning på EM-basen Gothia Park Academy i Göteborg:

Mikael Lustig, Andreas Granqvist, Marcus Danielson, Pierre Bengtsson – Sebastian Larsson, Kristoffer Olsson, Gustav Svensson, Ken Sema – Jordan Larsson, Robin Quaison.

Emil Krafth, Victor Nilsson Lindelöf, Filip Helander, Ludwig Augustinsson – Viktor Claesson, Jens Cajuste, Albin Ekdal, Emil Forsberg – Alexander Isak, Marcus Berg.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons