Annons

Andersson avgår inte: "Inga tankar i dag"

Janne Anderssons dagar som förbundskapten kan vara räknade.
Men han har inga planer på att kasta in handduken innan EM-chansen är helt över.
– Jag har kontrakt till nästa sommar, min inställning är att jag inte viker ned mig, säger Andersson om sin framtid.
Fotboll • Publicerad 13 september 2023
Förbundskapten Janne Andersson såg i praktiken den svenska EM-drömmen gå upp i rök hemma mot Österrike (1–3).
Förbundskapten Janne Andersson såg i praktiken den svenska EM-drömmen gå upp i rök hemma mot Österrike (1–3).Foto: Fredrik Sandberg/TT

Med tre matcher kvar av kvalspelet står det mer eller mindre skrivet i sten att Sverige missar fotbolls-EM nästa sommar. Men att stiga åt sidan redan nu verkar inte vara Janne Anderssons melodi.

– Det är klart att det är ett jättetufft läge, men så länge chansen finns tänker inte jag vika ned mig, sade Sveriges förbundskapten i Viaplays studio efter tisdagens 1–3-förlust mot Österrike på Friends arena.

Annons

Ett ställningstagande han upprepade på presskonferensen när han fick raka frågor om sin framtid.

– I dag är det en match som faktiskt är ganska bra. I juni i Österrike (0–2) var de klart bättre. Men vi ska spela de matcherna som är kvar, så får man räkna ihop det efter det. Jag ger mig inte utifrån det perspektivet. Jag har varit med om större under.

"Jättejobbigt läge"

Anderssons kontrakt sträcker sig formellt över EM-slutspelet, men det är en teknikalitet. Vill förbundet inte förnya får han gå efter den sista kvalmatchen mot Estland i november.

Det ligger inte i förbundets tradition att göra sig av med en förbundskapten på annat sätt än att inte förlänga kontraktet.

På presskonferensen efter Österrikematchen säger Andersson att han i nuläget inte har några planer på att avgå.

– Vi har ett jättejobbigt läge. Men jag har inga tankar i dag. Jag viker inte ned mig för att vi förlorar fotbollsmatcher. Det har jag gjort i hela mitt liv.

Rimligen inleds omgående sökandet efter hans efterträdare – om det inte redan försiktigt pågått ett tag.

Andersson har gång på gång påpekat att han "har världens bästa jobb" men allt har sin tid. Över sju år har gått sedan han och förbundets (avgående) generalsekreterare Håkan Sjöstrand kom överens på en parkeringsplats i Katrineholm.

Stöds av Lindelöf

Sju år med inledande stora framgångar som följts av några betydligt jobbigare stunder.

Det magiska playoffet i Milano 2017 ledde till VM och en kvartsfinalplats i Ryssland. Han nådde även det EM som på grund av pandemin avgjordes först 2021.

Annons

Där någonstans drev de mörkare molnen in över "fotbollsarbetaren från Halmstad". Han fick kritik efter förlusten mot Ukraina i EM-åttondelsfinalen. Jobbet blev inte lättare när många i den generation spelare han lutat sig mot gick i pension.

Trots en lysande start i VM-kvalet – 2–1 mot Spanien hemma – gick landslaget på minor i Grekland och Georgien och missade nästa playoff till VM.

Lägg till haveriet i Nations League förra året och det misslyckade pågående EM-kvalet och eran Andersson kan snart vara över.

– Konsekvensen är att resultatet innebär att vägen är lång till EM. Det blir tufft att gå hela vägen, men jag viker inte ned mig. Det är ett antal matcher till som ska spelas och större under har skett, säger förbundskaptenen.

Sverige har kvar att möta Belgien i Bryssel i oktober och avslutar kvalet en månad senare mot Azerbajdzjan i Baku och mot Estland hemma på Friends arena.

Efter 1–3-förlusten mot Österrike får Sveriges lagkapten Victor Nilsson Lindelöf frågan om han tycker att Andersson ska vara kvar EM-kvalet ut.

– Det tycker jag verkligen, säger han.

Fakta: Janne Andersson

Född: 29 september 1962 i Halmstad.

Familj: Hustrun Ulrika. Döttrarna Louise och Julia.

Yrke: Fotbollstränare.

Klubbar som spelare: Alets IK, IS Halmia.

Klubbar som tränare: Alets IK (spelade tränare), Halmstad (assisterande), Laholms FK, Halmstad, Örgryte, IFK Norrköping. Har varit förbundskapten för herrlandslaget sedan 2016.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons