Almgren: "Vi kan utmana de bästa"

Det har gått åtta år sedan senaste segern, fyra år sedan senaste finalplatsen.
Sport • Publicerad 3 oktober 2012
Foto: Jan Pettersson/BT-arkiv

Kan den svenska klubbfotbollen nå tillbaka till den absoluta Europatoppen på damsidan?

– Jag tror att vi har alla möjligheter, säger Johanna Almgren efter Göteborgs avancemang till åttondelsfinal.

Under några år i början av 2000-talet var Umeå IK den dominerande klubben i Europa. Men efter glansåren för Ljungberg, Moström & Co har trenden varit ständigt nedåtgående för de svenska lagen i Womens Champions League:

2004 var senast ett lag från Sverige vann turneringen.

2008 var senast ett lag från Sverige var i final.

2010 var senast ett lag från Sverige var i semifinal.

Kvartsfinalsorti

Två vårar i rad har Linköping (2011), Malmö och Göteborg (2012) alla försvunnit i kvartsfinal. De sistnämnda klubbarna gör ett nytt försök i årets upplaga av Champions League, och på onsdagen fullbordade de i alla fall sina första små steg mot nya svenska framgångar på internationell nivå.

– Jag tycker att vi kontrollerade det från första minuten, de kom ingenstans, säger Göteborgs landslagsmittfältare Johanna Almgren efter 3–0-segern mot serbiska Subotica.

Anfallaren Olivia Schough väggspelade med Christen Press och sköt distinkt 1–0 i 20:e minuten, perfekt placerat vid bortre stolpen. Kvarten senare placerade Schough enkelt in 2–0 på passning från Marlene Sjöberg. Redan där drogs rullgardinen definitivt ned för Subotica, eftersom Göteborg dessutom hade med sig 1–0 från mötet på bortaplan.

Betydligt tuffare motstånd lär vänta senare i turneringen.

– De tyska topplagen har en jäkla massa landslagsspelare, de franska också – och det gör sitt till. Men jag tycker att vi kommer närmare och närmare topplagen, säger Almgren.

Kan ni utmana de allra bästa, som Lyon?

– Ja, det är mycket tillfälligheter, och det handlar om att vara taktiska, säger Almgren.

Göteborg får i åttondelsfinal sällskap av Malmö. Skånskorna följde upp 4–0 borta mot ungerska MTK med en 6–1-seger i returen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.