Allsvenska profilen debuterar – som expert

Irma Helin debuterar som expertkommentator i allsvenskan. För första gången på tio år ska den tidigare SM-guldvinnaren stå vid sidan av planen.
Fotboll • Publicerad 8 juni 2020
Irma Helin efter en allsvensk match med Djurgården 2018. Arkivbild.
Irma Helin efter en allsvensk match med Djurgården 2018. Arkivbild.Foto: Erik Simander/TT

Det är bara några dagar kvar till allsvensk start och Irma Helin är taggad efter en lång väntan.

– Det har för mig, som för alla fotbollstokiga, varit en lång längtan och det är jättekul att det äntligen drar i gång. Sen har jag såklart all respekt för att fotbollen kanske inte är i fokus nu med tanke på vad som pågår. Min mamma jobbar till exempel inom vården. Samtidigt som jag har gnällt över att jag längtar efter att fotbollen ska börja igen går hon hemifrån halv sex på morgonen varje dag för att jobba och kommer hem sju på kvällen.

Naturlig övergång

I fjol blev det 20 matcher från start för Djurgården, men efter säsongen lade Irma Helin skorna på hyllan – efter tio år inom elitfotbollen och flera år av skadeproblem.

– Jag har haft så himla ont i mitt knä och jag har känt att jag inte mått bra när jag har spelat fotboll, för att jag haft sådan smärta. Det är inte kul att spela när man konstant har ont, säger 25-åringen.

– Det som har varit bra är den naturliga övergången. Förra året när jag spelade mitt sista år så började jag även jobba som expert. Sakta men säkert började det smyga sig på att jag älskade att jobba med det. Det hade nog inte varit lika lätt om den här övergången inte hade varit från fotboll till fotboll. Då hade jag säkert suttit i en helt annan situation. Men vi får väl se hur jag känner när matcherna drar i gång, säger hon.

"Livet har stannat upp"

Efter att hon avslutat säsongen i Sverige i november flög hon över till pojkvännen, New York Rangers- och Tre Kronor-stjärnan Mika Zibanejad, i USA. I mars, när coronaviruset bröt ut, åkte de tillbaka till Sverige.

– Jag har varit ledig i nästan ett halvår nu. Det är underbart att vara ledig också, det finns ju massa roliga saker att göra. Vi tränar väldigt mycket tillsammans, vi är ute mycket och jag läser böcker.

Men nu när det bara är dagar kvar till den herrallsvenska premiären på söndag är det stort fokus på fotbollen.

– Jag är som många andra. Även fast jag är expert så är jag fotbollsfantast, för mig har ju livet stannat upp på något vis. Man märker hur stor del idrotten har i ens liv när något sådant här sker. Jag längtar så mycket och det ska bara bli så kul.

Debut som allsvensk expert

Irma Helin har kommenterat fotboll för Discovery i drygt ett år men det blir första gången hon kommenterar allsvenskan. Hon kommer både att synas i studion och höras som expertkommentator under matcherna.

– Det är ju väldigt stort att få kommentera vår bästa herrliga. Och jag har verkligen sett fram emot det sedan jag skrev på för Dplay. Det har ju blivit lite längre väntan och längtan än planerat. Det är en väldigt bra liga och den är stor i Sverige med alla supportrar och allt engagemang.

Fakta: Irma Helins tips inför allsvenskan 2020

De vinner SM-guld: "Jag har svarat på det här några gånger så jag får väl hålla fast vid det. Jag tippar Malmö FF. Att man har en så bra ekonomi och att man har en så bred trupp gör att man kommer att klara ett så här tajt spelschema absolut bäst. Det hade jag tippat även innan corona bröt ut och nu ännu mer just för att de har den bredaste truppen."

De kommer att överraska: "Jag får säga Mjällby, jag tycker att de har värvat väldigt smart inför säsongen. Som nykomlingar förväntas man ju inte gå bra i regel, men jag tycker man har värvat smart och mixat med (David) Batanero och (Besard) Sabovic."

Fakta: Irma Helins tips inför allsvenskan 2020

Ålder: 25 (blir 26 den 18 juni).

Gör: Expertkommentator i Discoverys fotbollssändningar.

Tidigare klubbar i urval: Piteå, Linköping (SM-guld 2017) och Djurgården.

Landslagsmeriter: 1 A-landskamp. Utöver det 11 matcher i U17-landslaget, 19 i U19-landslaget och 11 i U23-landslaget.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.