Allsvensk spelare erkänner barnsex

En allsvensk fotbollsspelare åtalas i dag misstänkt för sexuellt utnyttjande av barn, skriver polisen i ett pressmeddelande.
Sport • Publicerad 8 januari 2013

Enligt stämningsansökan som lämnats in till tingsrätten av åklagaren är fotbollsspelaren misstänkt för att i november förra året ha haft samlag med en person som är född 1998.

Spelaren erkänner enligt åtalet de faktiska omständigheterna. Åklagaren hänvisar till skriftlig bevisning i form av utdrag från konversationer på Facebook och sms samt till förhör med den målsägande om händelsen.

Fotbollsspelaren och flickan, som är 14 år, träffades via Facebook. De hade samlag med varandra, men inget tvång eller påtryckning har förekommit framhåller åklagaren. Fotbollsspelaren kände dock till att flickan var underårig.

Det var flickans föräldrar som gjorde anmälan. Åklagaren säger att man i vissa fall kan underlåta att väcka åtal. Men då ska parterna vara någorlunda jämnåriga.

– I det här fallet är åldersskillnaden för stor, säger åklagaren.

I normalfallet ger brottet fängelse, men åklagaren säger att det kan finnas förmildrande omständigheter.

– Han har drabbats hårt redan. Det tar man hänsyn till vid utmätande av straff, säger åklagaren.

I ett pressmeddelande bekräftar den aktuella allsvenska klubben att åtal har väckts mot spelaren. Klubben skriver att parterna har kommit överens om att spelaren tar timeout från all verksamhet inom klubben tills vidare.

"Klubben ser mycket allvarligt på händelsen, men vill samtidigt understryka att ingen är skyldig till ett brott förrän dom fallit".

Föreningen skriver också att de "kommer inte att kommentera några enskildheter i den hantering av det rättsliga ärendet som nu pågår" samt att den "kommer att ta sitt fulla ansvar för att hantera ärendet vad gäller den debatt om etik och moral som uppstår vid sådana här situationer".

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.