AIK tog enkel cupseger mot AFC Eskilstuna

AIK visade fin form och avfärdade enkelt superettanlaget AFC Eskilstuna i Svenska cupen-gruppspelets andra omgång.
Slutresultatet skrevs till 4–0.
Fotboll • Publicerad 28 februari 2021
Sebastian Larsson visade vägen i AIK:s 4–0-seger mot AFC Eskilstuna.
Sebastian Larsson visade vägen i AIK:s 4–0-seger mot AFC Eskilstuna.Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

AIK:s veteraner visade att gammal är äldst i en match där annars flera AIK-talanger fick chansen från start.

Landslagsmittfältaren Sebastian Larsson avslutade, Eskilstuna-målvakten Noel Törnqvist släppte retur, men försvaret misslyckades med att rensa bort bollen i en tilltrasslad situation.

I stället föll bollen till Larsson igen som kunde stöta in ledningsmålet till AIK i åttonde matchminuten.

AIK utökade ledningen i 24:e matchminuten genom en annan veteran. Lagkaptenen Henok Goitom mötte Erick Otienos inlägg med huvudet och Törnqvist lyckades rädda det första avslutet, men släppte återigen en retur som Goitom enkelt kunde förvalta.

Läcker frispark

Drygt 15 minuter senare var det dags igen. Sebastian Larsson tog en frispark i drömläge och visade återigen vilket giftigt vapen han är från fasta situationer.

Bollen seglade över muren och borrade sig in i hörnet, och en chanslös Törnqvist stod fastfrusen på mållinjen.

Eskilstuna hoppade säkert på förbättring i andra halvlek men det dröjde inte mer än två minuter innan mardrömmen fortsatte. Ett volleyskott av Eric Kahl från långt avstånd styrdes på 27-årige Filip Rogic och smet i mål intill stolpen.

Det blev matchens sista mål trots att AIK fortsatte skapa flera stora chanser.

Eskilstuna fortsatte sin tuffa start på den här säsongen – i första omgången föll de med 1–4 mot Hammarby.

AIK däremot tar med sig sex poäng inför Stockholmsderbyt mot Hammarby den 7 mars.

Bekymmer i Helsingborg

Jörgen Lennartsson har haft en tuff start som huvudtränare för Helsingborgs IF. De spelade oavgjort mot division 2-laget IK Gauthiod i första gruppspelsmatchen – och i andra omgången föll man på hemmaplan mot Dalkurd med 1–2.

I samma grupp tog BK Häcken en planenlig seger mot just IK Gauthiod med 3–0.

Mjällby vann enkelt mot nykomlingarna i superettan, Landskrona Bois. Sölvesborgslaget gick in i paus med en 2–0-ledning, och fastställde slutresultatet till 3–0 i 81:a matchminuten.

Matchen mellan Halmstads BK och Västerås SK blev mållös.

Rättat: I en tidigare version angavs fel nationalitet på en spelare.