AIK sålde guldchansen

AIK:s guldchanser försvann under sommarens transferfönster.
Sport • Publicerad 6 oktober 2014

– När vi inte har ekonomin på plats utifrån vår horisont, då är det svårt att konkurrera med Malmö, säger AIK:s tränare Andreas Alm efter 2–3 mot MFF.

Man ska inte underskatta universums förkärlek för ironi.

När Malmö FF till slut säkrade guldet gjorde de det på Friends Arena och AIK – som så sent som för ett par omgångar sedan i allra högsta grad utmanade om seriesegern – fick lämna sin hemmaplan som förlorare, med hängande huvuden och utanför en Europaplats.

– Ska man generellt reflektera över vad vi behöver för att utmana Malmö så tror jag inte att penningsäcken är någonting som stör oss. Vi behöver bara våra fulla förutsättningar, att vi har allt vi behöver på plats för att konkurrera, säger Alm, och menar att klubben valt att fylla på kassan i stället för att se till att truppen håller guldklass.

– När vi säljer Eero (Markkanen) och Robin (Quaison) så väljer vi att fylla upp våra finansiella mål. Det vill säga de 30 miljonerna som vi alltid ska ha på banken, de hade sinat under två år. Då sätter vi de pengarna direkt in där, 30 miljoner som vi inte rör till nyförvärv. När vi har alla de förutsättningarna på plats, då kan vi börja konkurrera på bästa möjliga sätt. Då kan vi också, likt Malmö, när vi säljer spelare värva spelare som går in i en startelva.

AIK:s största chans att komma i kapp Malmö under hösten var inför matcherna mot Helsingborg (1–3) och Halmstad (0–1) i början av september. Men i stället för att plocka poäng föll AIK då två gånger om.

– Alla lägena som vi har haft, och även Göteborg och Elfsborg, de gånger vi har fallit igenom så har det varit så uppenbart eftersom Malmö samtidigt har förlorat, säger Alm.

– Vi är inte tillräckligt bra något av lagen. Malmö vinner i Champions League. Det är inte många svenska lag som har gjort det historiskt sett och då ska det vara ett glapp. Så bra är vi inte i Sverige på nolltid att ettan, tvåan, trean och fyran plötsligt håller Champions League-klass.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.