14 år sedan senaste laget
Ljungsarp var en av de Sjuhäradsklubbar som hade herrlag längst också. De lade ner verksamheten 1994.
Men det var damlaget, som bildades vid mitten av 1980-talet, som höll i gång längst. De hade nått division I när de tvingades dra sig ur efter säsongen 1997/98.
Det herrlag som höll ut längst var Bergdalen. De spelade sin sista match våren 1997. För Rydal tog det slut 1995.
Rydal spelade under ett par år på 1970-talet i näst högsta divisionen, division II – där man som bäst blev femma 1975/76.
Under den perioden diskuterades en fullstor (100x60 meter), konstfrusen bandybana i Marks kommun. Planerna gjordes dock om, och pengarna satsades på en ishall i Fotskäl.
Sjuhäradsbygdens allra bästa lag någonsin är dock inte Rydal, utan Ulricehamns IF, som 1951 kvalade mot högsta serien, allsvenskan. UIF föll dock hemma på Åsundens is med 3–1 mot Katrineholm.
Några år efter UIF:s kvar nådde sporten sin topp i vår bygd. Säsongen 1959/60 hade 18 Sjuhäradsklubbar bandy på programmet.
Det var sjöis som gällde. Sjuhäradsbandyn klarade dock inte steget från naturliga sjöisar till konstfrusna banor.
En sådan diskuterades alltså i Mark. Konstfrusna bandyanläggningar på Bodavallen eller Fjärdingsmosse var uppe som valfråga i Borås under 1980-talet.
Och i Tranemo kommun fördes diskussioner om konstfrusen bana, i det här fallet i anslutning till ishallen i Nittorp. Även de planerna lades på is.
Nu har bandyn tagit nästa steg, och blivit en hallsport. Då kan sporten vara på väg mot en återuppståndelse i Borås.
I november 2010, i sin sista motion som ordförande för Fritids- och turistnämnden, föreslog Bengt Fredenlund bygge av en konstfrusen bandybana på Bodavallens ena grusplan.
Det förslaget håller på att utredas. Och parallellt har alltså Bergdalen i Klas Ströms regi dragit igång ungdomsbandy i Borås ishall.