1 000 sidor rapport om Armstrong

Cyklisten Lance Armstrong var en del av det mest sofistikerade dopningsprogrammet någonsin inom idrotten.
Sport • Publicerad 10 oktober 2012
Foto: Damian Dovarganes

Det hävdar den amerikanska antidopningsbyrån Usada.

Dopningsbyrån Usada stängde tidigare i år av den sjufaldige Tour de France-vinnaren Armstrong på livstid.

På onsdagen skickade Usada ut en över 1 000 sidor lång rapport med tillhörande bevismaterial till det internationella cykelförbundet UCI och den internationella antidopningsbyrån Wada.

Rapporten innehåller bland annat vittnesbörd från elva andra cyklister. En av dem är George Hincapie, som tidigare ingick i US Postal Service-stallet tillsammans med Armstrong. Hincapie var med när Armstrong segrade i Tour de France sju gånger i rad, från år 1999 till 2005. På onsdagen erkände Hincapie att han varit dopad.

– Tidigt i min professionella karriär stod det klart för mig att det inte var möjligt att tävla på högsta nivå utan prestationshöjande preparat, eftersom det var så vanligt bland toppåkarna, meddelande han via sin hemsida.

Usada stängde i somras av Lance Armstrong på livstid och fråntog honom hans Tour de France-segrar, trots att amerikanen aldrig fastnat i ett dopningstest och hela tiden nekat till att ha dopat sig

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.