Nyheter

Sporten som lönar sig i längden

Han lämnade fotbollen och Elfsborg.
Och blev en av landets bästa längdåkare.
Nyheter • Publicerad 7 februari 2008
Karl-Johan Westberg satsar på skidorna.
Karl-Johan Westberg satsar på skidorna.Foto: Bengt Lagerstedt

SKIDOR BORÅS

Karl-Johan Westberg från Hillared är 15 år, en ålder då han tvingas välja. Det gick inte längre att spela hockey med BHC och fotboll med Elfsborg, samtidigt som han satsade på orientering (Tranan) och längdåkning (Borås SK).

Skridskorna hamnade i kylan för tre år sen, IFE:s P16-lag tvingas nu klara sig utan den löpstarke innermittfältaren. Men fler val än så vill Karl-Johan inte göra. Inte än.

Om en termin går han ur nian. Till orienteringsgymnasiet i Eksjö har han redan en plats efter höstens USM-brons, men det han hoppas på är skidgymnasiet i Mora – för där tränar de orientering på sommaren.

– Det är lite roligare med längd. Om man blir bra kan man leva på det. Det är mitt stora mål.

Vill toppa formen

Därför möts vi på Borås skidstadion. För närvarande ett ”andra hem” för Hillaredssonen. Ett stort antal åkare samsas om spåren på den konstsnöbelagda 400-metersslingan. En spårlängd som bara ger Westberg möjlighet att köra tempoträning.

Fyra fyraminuterspass i så hög fart att han kan bibehålla tempot i 16 minuter. Tufft, men nyttigt. Allt för att kunna toppa formen till USM nästa vecka. En tävling som är tänkt att hållas i Ulricehamn, men som troligtvis körs i Älvdalen på grund av snöbrist.

– Synd om USM flyttas för jag känner nästan alla i Ulricehamn. Där hade jag nog fått en hejarklack.

Men den här säsongen har det räckt även när klacken bestått av mamma och pappa. De två senaste helgerna har det blivit segrar mot bra motstånd i Filipstad och Borlänge och även i de övriga loppen har Karl-

Johan tagit plats på pallen.

Längre lopp

För konditionsstarke Westberg är det ingen nackdel att distansloppet, som körs i klassisk stil, ökas från normala fem–sex kilometer till 7,5 på USM.

– Förra året kom jag tolva, men då körde vi skate. I år har det gått bättre så jag siktar på att komma blandde fem främsta. Fast blir jag fyra kommer jag inte att vara heltnöjd. Det hade ju varit kul med en pallplats.

Tankarna kring det inledande sprintloppet är mer osäkra.

– Jag hoppas komma vidare från prologen, men i sprint vet man inte vad som händer. En stav kan gå av. Man kan falla.

Som för alla snöjagande idrottare åker Karl-Johan till helgen på sin tionde tur mot snön. Först väntar en tävling i Falun och under sportlovet nästa vecka har familjen hyrt en stuga i Älvdalen.

Då finns det möjlighet att variera tempoträningen med mer mängd.

– När man har nya spår och mycket snö är det inga problem att träna två, tre timmar.

Men innan dess, ytterligare några dagar med tempoträning på skidstadion. En sista finslipning inför årets stora tävling.

Martin Björklund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.