Nyheter

Siktet är inställt för skarpskytte

Målskytt i fotbollslaget. Storskytt i korthåll. Ida Andersson har precision av hög klass.
Nyheter • Publicerad 27 augusti 2008
Ida Andersson siktar på OS i London.
Ida Andersson siktar på OS i London.Foto: Anders Robertsson

SKYTTE ROASJÖ.

– Det finns ingenting roligare än att skjuta, säger hon.

Hon ligger på den vadderade madrassen, geväret lutandes mot kinden. Ett skott går av och efter att ha ha hämtat in måltavlan kan hon konstatera att träffen var perfekt – en tia.

12-åriga Ida Andersson har hållit på med skytte i snart fem år och att hon älskar sin sport råder det inga tvivel om.

– Att få åka hit och träna är det bästa på hela veckan. Det är alltid lika spännande att skjuta och man måste vara koncentrerad hela tiden. Efteråt kan man också vara lite trött i huvudet.

Det var äldsta systern Annie som lockade med Ida till en träning och efter det var hon fast.

Dyra gevär

På sommaren är det korthåll som gäller, 50 meter liggandes från tavlan med salongsgevär. På vintern skjuter Ida i stället luftgevär, 10 meter ståendes från tavlan.

– Korthåll är roligast. Det är mycket svårare att få 200 poäng och knallen är högre. Och det är mycket skojigare när det smäller lite, säger hon med ett leende.

Korthållsskytte är en precisionssport och detaljerna, samt materialet är viktigt.

Gevären är specialtillverkade och kan kosta upp emot 20?000 kronor. Även den jacka Ida och de andra skyttarna använder är inte en sådan som man kan köpa i första bästa klädaffär. Den är istället tung och otymplig, för att bidra till ökad stabilitet.

– Den är inte så snygg men hjälper en hel del. Man blir inte så vinglig och kan i stället lägga all kraft på att hitta mitten av tavlan, menar Ida.

Det är också det som är hennes styrka.

I slutet av juli fick hon in en riktig fullträff – i dubbel bemärkelse.

Träffar kompisar i fotbollen

Det var under SM i Ringamåla som Ida gjorde det som många skyttar aldrig får uppleva – att skjuta maximala 200 poäng. Förutom att hon knep guldet i den ett år äldre klassen, K13, blev hon hyllad av alla åskådare.

– Jag var jättenervös inför de sista skotten och det var skönt när det var klart. Många jublade och jag var kanonglad.

Men Ida är inte bara skarpskjutande på skyttebanan utan även på fotbollsplanen. Hon spelar nämligen fotboll i Dalstorps F12 och gör där en del mål.

– Fotboll är roligt eftersom man får träffa kompisar. Men om jag måste välja så tar jag skytte. Några av mina kompisar som rider tycker jag skall börja med det är inte min grej.

Hon är även helt på det klara med vad hon vill uppnå med sin sport.

Ida Andersson säger:

– Om fyra år vill jag vara med i OS, men kanske att det blir om åtta. Så vill jag vinna guld där och skjuta 200, det hade varit stort.

Ida Andersson Ålder: 12.Bor: Dalstorp.Familj: Mamma Charlotta, pappa Kjell, storasyster Annie och lillasyster Johanna.Idrotter: Skytte och fotboll.Klubbar: Roasjö SKF, Dalstorps SKF, Dalstorp IF.

Jonas Ekelund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.