Annons
Nyheter

Siktar på ännu större pokaler

De har redan känt på mästerskapsmedaljer. Men då var de OS-hjälten Anette Norbergs. Ungdomarna i Borås CK satsar på att vinna egna medaljer.
Nyheter • Publicerad 20 februari 2008
HÖGA AMBITIONER. Boråslaget har tränat ihop ett år och gör framsteg hela tiden. Förra helgen kom det bästa resultatet hittills, en tredjeplats i Sverigecupen.
HÖGA AMBITIONER. Boråslaget har tränat ihop ett år och gör framsteg hela tiden. Förra helgen kom det bästa resultatet hittills, en tredjeplats i Sverigecupen.Foto: Bengt Lagerstedt

CURLING BORÅS

Curling lyfter som sport vart fjärde år. Då är det vinter-OS och curlinglandslagen är hela nationens lag. Joacim Andersson är skipper i Borås CK och önskar att han en dag fick representera Sverige tillsammans med sina lagkamrater.

Annons

–?Jag har sett lite på tv från de stora matcherna och det vore roligt att få vara med om det. Vi ska satsa så mycket det bara går, säger Joacim Andersson.

Tränat ihop ett år

Vad är det som gör curling så roligt?

–?Jag fastnade för allt. Folk tycker kanske inte att det ser så kul ut, men jag gillar att man får tänka och planera. Om en sten inte blir som du har tänkt dig gäller det att ha reservplaner, säger Joacim.

Sedan har de roligt tillsammans.

Joacim är skipper, eller lagkapten, i den kvartett av klasskompisar från Särlaskolan som utgör Borås CK:s ungdomslag.

De har tränat tillsammans i drygt ett år och förra helgen kom genombrottet. Brons i Sverigecupen. Killarna visar stolt upp sina pokaler från tävlingen i Gävle när de kommer till veckans första träning. Sammanlagt tränar de två gånger varje vecka och har en match i seriespelet. Laget spelar för tillfället i division III, men har chansen att avancera.

–?Vinner vi de sista matcherna kan vi komma upp i tvåan, säger Joacim.

Mötte OS-hjältarna

Joacim Andersson vet redan hur det är att ha en guldmedalj från ett mästerskap runt halsen. Framgångsrika damspelaren Anette Norberg och hennes lag var i Borås för två år sedan för att träna och instruera klubbens ungdomar. Joacim hade bara spelat curling i ett år då och minns att det var en häftig känsla att träffa förebilderna.

Annons

–?När man stod där med deras medaljer i handen kändes det roligt att försöka nå dit själv.

I Gävle förra helgen var det dags för ett nytt möte med OS-hjältarna.

–?De bodde på samma hotell som oss så vi fick chansen att spela med dem, berättar Joacim.

Några direkta tips fick kvartetten inte den här gången.

–?Nej, Anette hade en dotter som tävlade i samma klass som oss så tipsen gav hon väl till dom?

Men laget klarade sig bra utan Norbergs hjälp. För att ta sig till Sverigecupen skulle laget vinna ett par matcher i distriktet. Det gjorde man, och i Gävle vann man fem av sju matcher för att sluta trea. För Andreas, Christoffer och Jakob var det den första stora turneringen. Det lär bli fler.

Fler och fler medlemmar

–?Vi kom hit till curlinghallen för att testa. Vi går ju i samma klass allihop, sedan fortsatte vi för att det var så roligt, säger Andreas Teittinen.

Tränaren Mikael Björklund ser en positiv utveckling i föreningen.

–?Om man jämför med för några år sedan har vi mycket fler medlemmar. Nu ligger vi på 60–65 stycken. De yngre i klubben är riktigt duktiga, säger Björklund.

Om tre veckor väntar en ny turnering, den här gången i Falun.

Anne-Christin Olsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons