Nyheter

Loreen hittar balansen på debuten

Att Melodifestivalen och Eurovision Song Contest är viktiga för musikbranschen, ur artistisk, ekonomisk och medial synvinkel, går knappast att förneka.
Nyheter • Publicerad 24 oktober 2012
Foto: 
Foto: Robin Haldert / SCANPIX

Men arrangemangens storhet och betydelse har inte inneburit någon större respekt, undantaget hos den initierade schlagerpubliken. Tills nu.

Loreen och albumet Heal skakar nämligen om all tidigare ordning. Lika omvälvande som det var att hon faktiskt kammade hem hela Eurovision med bidraget Euphoria, lika överraskande är det att hon sedan valde att stanna upp och lägga tid på på en noggrant utarbetad debut. När det ju hade varit så lätt att bara kasta ur sig ett hafsverk, direkt i kölvattnet av succén i Baku. Och riskera att irra bort karriären fullständigt.

Istället levererar hon nu en tolv spår lång produktion som känns både trygg, tillbakalutad och modigt framåtblickande. Som avslöjar att sångerskan har hittat ett tempo och ett uttryck som passar henne utmärkt, utan att behöva återgå till mallen som användes i arbetet med Euphoria.

Referensramarna finns visserligen där, vilket hjälper hiten att smälta in. Men det är framförallt de mörka, tunga beatsen, tillsammans med de svävande och fint varierade syntharrangemangen, som verkligen engagerar. Allt ihopvävt till en melankolisk, men aldrig dämpad, helhet.

Tack vare det upplägget har Loreen en hel del gemensamt med både Rihanna och Lykke Li och flera starka namn däremellan. Det hörs framförallt i albumets övre hälft. I låtar som i In my head, My heart is refusing me, Everytime och Do we even matter. Men också i den avslutande och albumbetitlade Heal.

Det är en fascinerande resa, och utveckling. Från 2004 års medverkan i Idol och via hennes första medverkan i Melodifestivalen, med redan nämnda My heart is refusing me, år 2011. Inte den bästa grunden att utgå ifrån om man vill gå efter magkänsla och hitta sin egen väg, kan tyckas. Men Loreen är undantaget och knäpper många av oss på näsan.

Uppfriskande, glädjande och säkert fantastiskt pr även för schlagern som koncept.

Fast, Loreen kan gott unna sig ett annat fokus framöver. Dels med tanke på att en sådan satsning kan ta henne väldigt långt, men också på grund av att Idol- och schlagerstämplarna kan vara svåra att bli av med.

Karin Grönroos

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.