Sjuhärads Affärer

Tv: ”Träning behöver inte vara det minsta kul”

Borås Artikeln publicerades
Kajsa Kettil samtalade med Åsa Lindqvist, Parker Hannifin, Catharina Ramhult, Avonova hälsa samt Jonas Colting om vikten av friskvård i arbetslivet.
Foto:Anders Robertsson
Kajsa Kettil samtalade med Åsa Lindqvist, Parker Hannifin, Catharina Ramhult, Avonova hälsa samt Jonas Colting om vikten av friskvård i arbetslivet.

En viktig samhällsfråga i synnerhet i ljuset av ökade problem med stress. Onsdagens välbesökta frukostmöte om friskvård på BT bjöd intressanta synpunkter från en kunnig panel.

I samband med publiceringen av näringslivsbilagan på temat friskvård höll Borås Tidning ett frukostmöte med en panel bestående av triatleten och författaren Jonas Colting, Catharina Ramhult från företagshälsovården Avonova och Åsa Lindqvist från Parker Hannifin. Moderator var BT:s Kajsa Kettil.

En fråga som var uppe var hur man ska motivera medarbetare att börja motionera.

– Jag säger inte att träning är kul, det behöver inte vara det minsta kul, sade Jonas Colting men framhöll att man mådde och presterade bättre och blev mer kreativ.

Han tog upp boken Hjärnstark som visar att träning medför att hjärnan utvecklas och att man blir mer kreativ, analytisk och logisk.

Där inflikade Catharina Ramhult att det kan vara bra bedriva en motionsform som inte väcker ett för stort motstånd.

– Det finns de som hatar att springa, men då finns det ju fler alternativ. Sedan tycker jag faktiskt det är roligt att träna.

Åsa Lindqvist från Parker framhöll vikten av att kunna reflektera och tänka förutom att motionera – till exempel via mindfullness. På Parker hade de skapat miljöer som inbjöd till detta.

– Det är viktigt att kunna stanna upp och hinna ta tre, fyra andetag innan marn rusar vidare till nästa projekt.

Ett ämne Kajsa Kettil förde upp var om det ett fokus på friskvård och träning kan skapa krav och ett utanförskap för de som inte ägnar sig åt detta.

– Visst, jag har varit ute på arbetsplatser där det blivit ”vi och dom”, där en grupp tränar mycket och en annan blir avståndstagare till detta, sade Catharina Ramhult.

– Men problemet är inte de som tränar mycket, utan att de som inte tränar ska träna mer. Det är viktigt att ta bort prestations- och tävlingsmomentet ur ekvationen. Det handlar inte om att man ska springa till man spyr, sa Jonas Colting.

Alla i panelen efterlyste ett brett tänkande kring friskvård som integrerade hela livssituationen. Catharina Ramhult konstaterade att privatlivet påverkar stressen på jobben och tvärtom.

– Generellt har stressproblemen tagit över som tyngsta problem i arbetslivet. Och ett problem är den gränslösa tillgängligheten på senare år - att man kan bli nådd, sa hon och ifrågasatte om en chef mejlar sent på kvällen och förväntar sig ett svar till morgonen därpå.

Jonas Colting tog också upp vikten av att nå ut till barn och ungdomar, som i dag lätt blir stillasittande.

– Det är mindre utomhuslek, spontanlek och skogslek, där går utvecklingen åt fel håll.