Sjuhärads Affärer

Hon uppmanar ledare att hitta balansen mellan kvinnligt och manligt

Ulricehamn Artikeln publicerades
Patricia Mellin vill uppmuntra kvinnor i näringslivet att våga hitta och använda sig av sin kvinnlighet.
Foto:Kajsa Kettil
Patricia Mellin vill uppmuntra kvinnor i näringslivet att våga hitta och använda sig av sin kvinnlighet.

Att hitta sin egen balans mellan kvinnligt och manligt – det var budskapet när fotografen Patricia Mellin gästade nätverket Pow.

Pow-nätverket riktar sig till kvinnor på ledar- eller HR-positioner inom näringslivet, och många av träffarna tar upp just ledarskapsfrågor och ämnen som rör relationer till arbetsplatsens medarbetare. I fredags var det Kungsbackafotografen Patricia Mellins tur att inspirera deltagarna.

Rubriken för dagen var "Kvinnlig essens", och med det menar Patricia Mellin vår personlighets innersta kärna. Kvinnor ska enligt henne inte vara rädda för att plocka fram det typiskt kvinnliga inom sig och använda det i sitt ledarskap.

Vad menar du med typiskt kvinnligt?

– Kvinnor har ofta en mjukare, mer omvårdande sida. Vi ska inte behöva uppföra oss som män bara för att vi styr andra.

Men många kvinnor upplever att de måste anpassa sig till männens ledarskap för att bli tagna på allvar?

– Jag säger att det inte ska behöva vara så. Om man lyssnar inåt och är sann mot sig själv så hittar man sin kvinnliga essens. När man använder sig av den känner omgivningen att man är äkta. Jag har själv märkt att det fungerar, säger Patricia Mellin.

Hon har bott i flera länder och har sett hur synen på kvinnan skiftar i olika kulturer. Det har fått henne att ägna sig åt temat i fotoprojektet "Kvinnlig essens", där hon strävar efter att uppmuntra projektets modeller att hitta sin personliga kärna. Det gör hon genom att tillbringa mycket tid med varje modell. Genom samtal kommer de in på ämnen som betyder mycket för kvinnan som ska fotograferas, och under själva fotograferingen aktar hon sig för att styra personen framför kameran.

En av modellerna, Boråsföretagaren Sanya Raj, var på plats vid fredagens föreläsning. Så här beskriver hon sin upplevelse av fotoprojektet:

– Varje gång jag träffar Patricia är det som att skala av ytterligare ett lager av en lök. Jag har ofta känt att jag inte har passat in, men Patricia har hjälpt mig att hitta ett sätt som är jag.

Sanya Raj driver eventbolaget Nift – New ideas for transformation, som bland annat anordnar livsstilsmässor. Hon berättar att hon har förändrat sitt ledarskap sedan hon gick med i projektet Kvinnlig essens.

– Från att vara en ganska hård administratör har jag gått till att bli en mer kreativ entreprenör som vågar visa mig sårbar, säger Sanya Raj.