Sjuhärads Affärer

Han får fint pris till Nobels minne

Borås Artikeln publicerades
Patrik Ziebell prisas nu i Alfred Nobels namn för sitt smarta provrörsställ som underlättar för sjukvård och laboratorier vid provtagning.
Foto:Valdemar Lönnroth
Patrik Ziebell prisas nu i Alfred Nobels namn för sitt smarta provrörsställ som underlättar för sjukvård och laboratorier vid provtagning.

Han har redan fått fina stipendier och på onsdagen fick han ett uppfinnarpris till minne av Alfred Nobel. 27-årige Patrik Ziebell kom på sin idé när han jobbade som undersköterska på Säs.

På onsdag eftermiddag fick Patrik Ziebell, som är uppvuxen i Ulricehamn och bosatt i Borås, ta emot 15 000 kronor landshövdingen i Göteborg. Det är Skapa-priset för unga innovatörer Ziebell tilldelades där stiftelsen med samma namn utser en pristagare till minne av Alfred Nobel. Den 27-årige innovatören kommer nu att delta i en nationell tävling där prissumman är på hela 250 000 kronor. BT kunde också berätta i höstas att Patrik Ziebell var en av de som fick Curamusstipendiet, han fick ta emot en summa på nästan 100 000 kronor.

– Jag är jätteglad, det känns väldigt hedrande, säger pristagaren.

Så vad är det han har gjort?

Sedan i höstas driver han företaget Methodicare hos Inkubatorn i Borås. Produkten som företaget är bildat kring är ett exempel på hur en kreativ person kan kombinera två olika erfarenheter och skapa något nytt.

Patrik Ziebell hade arbetat i flera år som undersköterska på Södra Älvsborgs sjukhus, Säs, när han började läsa en yrkeshögskoleutbildning i logistik och produktionsteknik.

– Min tanke var att jobba inom industrin.

Men efter examen fick han idén att driva ett projekt på den avdelning på Säs där han jobbade. Projektet handlade om att systematiskt effektivisera och kvalitetssäkra arbetsrutiner – kallat lean – något som är vanligt inom just industrin.

– Det pågick under ett års tid och det gav ett bra resultat.

Men under arbetet upptäckte han att det fanns brister i rutinerna kring blodprovstagning, närmare bestämt hur provrörsställen var utformade.

– Provrör har ett bäst före-datum, efter det kan de tappa vakuumförmåga.

Vad mera är, när sjukvården tar blodprover är det viktigt att proven från en person tas i en viss ordning – varje provrör innehåller ämnen beroende på vad som ska testas och för att få ett bra resultat behöver ordningen följas. Men när Patrik Ziebell kollade med sjukvårdspersonal var det få som följde den rätta ordningen. Ur detta föddes idén till Easy-draw, ett nytt sorts provrörsställ, där provrören bara kan användas i rätt ordning.

– Det är en rätt enkel uppfinning, jag trodde att det redan fanns, men blev förvånad när jag såg att det saknades.

Hittills har sjukhus och vårdcentraler i Värmland och en vårdcentral i Ulricehamn köpt in det innovativa provrörsstället. Han arbetar nu för att få in foten hos flera landsting.

– Jag undersöker möjligheter till partners.

Fakta

Skapa-priset

Skapa är en stiftelse som bildades till minne av Alfred Nobel 1985 och delade ut sitt första pris 1986. Bakom stiftelsen står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner, Vinnova och Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond – i vår region är det Almi väst som är juryansvarig.

Visa mer...