Annons
Nyheter

Ta chansen – res billigt till solen

September är en av årets bästa perioder för att ta en sista-minuten-resa. Till Grekland, Turkiet eller Mallorca kan man fortfarande hitta en billig charter. Vi har tipsen på de bästa och billigaste restresorna just nu.
Nyheter • Publicerad 19 augusti 2008
Grekiska oliver börjar att mogna nu på hösten.
Grekiska oliver börjar att mogna nu på hösten.Foto: 
Stranden i Sozopol i Bulgarien, ett charterland som tappat många resenärer i sommar.
Stranden i Sozopol i Bulgarien, ett charterland som tappat många resenärer i sommar.Foto: Apollos bildarkiv
Side i Turkiet är en stor charterdestination med fina antika lämningar.
Side i Turkiet är en stor charterdestination med fina antika lämningar.Foto: Kajsa Fagerström
Tzatziki med olivolja på en grekisk taverna.
Tzatziki med olivolja på en grekisk taverna.Foto: Andreas Strömberg
Ayia Napa på Cypern är en populär ort för unga dit det fortfarande kan gå att få en sista minuten.
Ayia Napa på Cypern är en populär ort för unga dit det fortfarande kan gå att få en sista minuten.Foto: Solresor
Den berömda stranden Myrthos på ön Kefalonia som snabbt har blivit en omtyckt charterdestination.
Den berömda stranden Myrthos på ön Kefalonia som snabbt har blivit en omtyckt charterdestination.Foto: Andreas Strömberg
Chaniakusten på Kreta är en av de charterorter dit de flesta av restresorna går.
Chaniakusten på Kreta är en av de charterorter dit de flesta av restresorna går.Foto: Solresor
Alanya i Turkiet är ett av de charterresmål dit det finns restresor kvar.
Alanya i Turkiet är ett av de charterresmål dit det finns restresor kvar.Foto: Kajsa Fagerström
Svalkande kaffe frappé i Grekland på ett kafé som har glesare med turister under sensommaren.
Svalkande kaffe frappé i Grekland på ett kafé som har glesare med turister under sensommaren.Foto: 

Några resetips är så bra att man knappt vill avslöja dem. Den underbara ön Skopelos i Grekland är ett. Nu har ju dessutom Abba-filmen Mamma Mia spelats in där, så snart kanske öfriden är slut. Men lyckligt nog finns det fortfarande restresor dit i höst. Skopelos stad har sockerbitsvita hus, hundratals små kapell och mysiga musikbarer på små terrasser. Agnontas- och Limnonarivikarna, där flera filmscener spelades in, är bland de mest idylliska i Grekland, med turkost kristallklart vatten.

Den mer turistiska grannön Skiathos, även den inspelningsplats för Abba-musikalen, har ett 50-tal fina sandstränder, varav många barnvänligt långgrunda. Koukuonaries och Banana Beach är två av de bästa.

Annons

De flesta grekiska restresor i år går dock till Chaniaområdet på Kreta och runt Rhodos stad – de charterdestinationer som har flest och störst hotell i Grekland. Även till Cyperns Ayia Napa och Larnaca finns en del billiga sista minuten.

Turkiet och Bulgarien

Turkiet har numera många charterdestinationer med enorma hotell. Här finns många ströplatser kvar sent på sommarsäsongen. Det är varmt väder långt in i oktober, längre än i Spanien och Grekland. Storstaden Antalya är liksom Alanya populära resmål för partysugna ungdomar eller familjer som gillar stora poolområden, barnklubbar, obegränsat med glass för de små och sportaktiviteter för de vuxna.

Det andra stora lågprislandet jämte Turkiet – Bulgarien – finns det många restresor till i höst. Till Sunny Beach är det fortfarande relativt lätt att hitta en tripp för runt 3.000 kronor. Anledningen kan vara att orten fått sämre rykte efter förra årets dödsmisshandel av en svensk och även andra allvarliga misshandelsfall av turister i sommar.

Mallorca är hetare än någonsin bland svenskar. Familjer, par och golfare – ja, alla verkar vilja åka hit. Här är det till partyorterna Palma Nova och Magaluf de flesta sista-minuten-resorna går i år.

Men på denna varierade och attraktiva ö finns något för alla smaker, från västkustens vackra berg till östkustens små vikar. Orter fräschas upp och nya snygga hotell poppar nu upp lika snabbt som tjusiga höstsvampar. Mysiga badorten Cala millor på östkusten och exklusiva Puerto de sóller är charternyheter i år, dock med få platser kvar till i höst.

Thailand ny sommardestination

Chartertrycket på Thailand blev så hårt i vintras att flera bolag startade resor dit under sommaren också. Barnfamiljer, singlar och surfare – snart laddar alla svenskar sina batterier där.

Än finns några billiga restbiljetter kvar, framför allt flygstolar till Phuket och hotell i bland annat Krabi, Khao Lak och på Koh Samui. Under sommar och höst finns chans att slippa trängas på packade stränder och känslan av att vara på en svenskkoloni är mindre. Det är dock större risk för regn och blåsiga dagar än under det torrare vinterhalvåret.

Andreas Strömberg

Annons

TT Spektra

Billiga restresor

Grekland: 2.899 kr för en vecka ospecificerat från Arlanda till Skopelos eller Skaithos med Airtours (avresa 25/8). Även Apollo har resor till dessa öar. 3.195 kr för en flygstol till Rhodos med Solresor (avresa 27/8, en vecka).

Turkiet: Många charterbolag har platser hit. Från Örebro till Alanya med Ving den 27 augusti kostar 3.300 kr på specificerat hotell i åtta dagar.

Mallorca: De stora charterbolagen har platser kvar på ett antal olika destinationer här. Flera nya avreseorter i år, bland andra från Luleå, Halmstad och Karlstad. 3.400 kr från Landvetter till Palma Nova, specificerat hotell, med Ving (avresa 30/8, åtta dagar). Ospecificerat med Apollo för 2.998 kr (avresa 30/8).

Thailand: 4.698 kr för en flygstol med Fritidsresor till Phuket (avresa 24/8).

Fotnot: Priserna kan snabbt gå upp och ner beroende på efterfrågan.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons