Nyheter

Sjaskiga Hamburg har blivit trendigt

Ta tåget söderut och upplev shopping av allra högsta klass utan att släppa ut ett gram koldioxid. På köpet får du en upplevelse i en stad som likt New York aldrig sover.
Nyheter • Publicerad 9 september 2008
Ta en paus i shoppandet och unna dig en rejäl tysk fika.
Ta en paus i shoppandet och unna dig en rejäl tysk fika.Foto: 
St Pauli har ett rykte som ett syndens näste, som nu börjar tvättas bort. Men fortfarande finns flera av de gamla etablissemangen kvar.
St Pauli har ett rykte som ett syndens näste, som nu börjar tvättas bort. Men fortfarande finns flera av de gamla etablissemangen kvar.Foto: Peter Fredriksson
Lyxigt...
Lyxigt...Foto: Peter Fredriksson
Alternativt och lite udda kännetecknar Reeperbahns butiker.
Alternativt och lite udda kännetecknar Reeperbahns butiker.Foto: 
...eller alternativt? Allt finns i Hamburg.
...eller alternativt? Allt finns i Hamburg.Foto: Peter Fredriksson
Alsterhaus är ett populärt vattenhål för den shoppingsugne.
Alsterhaus är ett populärt vattenhål för den shoppingsugne.Foto: 

Hamburg har förvandlats till en av de hetaste städerna i Tyskland. Från att ha varit ett resmål som förknippats med sjöbusar och prostitution har stadens anseende lyfts både ett och två pinnhål.

I ökända områden som till exempel St Pauli finns nu några av de trendigaste butikerna och de chicaste restaurangerna.

Det är tydligt att fastighetsägarna under de senaste åren satsat mycket pengar på att rusta upp fasaderna och på att få in mer seriösa hyresgäster i byggnaderna. Uppfräschningen har gett resultat och idag räknas St Pauli till ett av Hamburgs hetaste områden när det gäller shopping.

Hippt och expansivt

För Suzanne Bleschow som jobbar i en mindre butik som säljer kläder som riktar sig till en yngre och kräsen publik är det självklart att finnas på plats i St Pauli.

– Visst rör det sig en del skumma typer här även på dagtid, säger hon och tittar ut över gatan där en av stadens strippklubbar fortfarande huserar. Men de allra flesta som kommer hit har andra och mer seriösa ärenden, tillägger hon.

I likhet med många andra affärsidkare har Suzanne sökt sig hit för att området anses som hippt och expansivt. Och det gamla ryktet att St Pauli är ett syndens näste är knappast någon nackdel när det gäller marknadsföringen.

– Vi får alltid stor uppmärksamhet i massmedia. Dessutom är det alltid folk i rörelse i området.

Inkastare

Den gemensamma nämnaren för butikerna som finns i St. Pauli är att alla lagerför udda och okonventionella produkter. Det är med andra ord här det går att fynda riktigt häftiga kläder eller inredningsdetaljer, men det gäller att ha gott om tid på sig och inte vara alltför finkänslig.

Utanför några av områdets nöjesställen står inkastare som lockar med att besökaren kan få se både det ena och det andra om han eller hon vågar stiga över tröskeln.

Betydligt lugnare går det till i de andra stadsdelarna där utbudet av varor i och för sig är mer konventionellt men inte desto mindre intressant.

För den som söker märkeskläder och exklusiva accessoarer är ett besök i kvarteren mellan Colonnaden och Neuer Wall ett måste. Eller varför inte ägna en dag eller två i någon av det dussintalet av shoppinggallerior som finns på Mönckebergstraße eller Neuer Wall, som anses som stadens främsta designergata. Här finns det mesta som Armani, Jil Sander, Bulgari och Cartier kan erbjuda.

Fönstershoppa

För den som reser på en liten budget handlar det kanske mest om att fönsterhoppa i de här områdena, men att gå in i butikerna och beundra dyrgriparna är i alla fall gratis.

De flesta turister brukar dock hamna i Hanse-Viertel som erbjuder ett överflöd av butiker av alla de slag. Andra shoppingparadis är Hamburger Hof, Gänsemarkt-Passage och Bleichenhof.

Med tanke på att Hamburg är den stad på kontinenten som anses ha flest glastäckta shoppinggallerior och arkader gäller det dock att sålla i utbudet.

Med den snabba tunnelbanan är det enkelt och billigt att förflytta sig kors och tvärs i staden och för den villrådige finns det alltid hjälp att få via turistbyrån eller olika hotell som erbjuder speciella shoppingpaket.

Till ett pris på cirka 200 euro går det att få ett par övernattningar med middagar på utvalda hotell. I priset ingår ofta en voucher på 50 euro som gästerna kan använda som delbetalning i vissa butiker.

Peter Fredriksson

TT Spektra

Missa inte Mönckebergstrasse vid RådhusplatsenJungfernstieg vid AlsterColonnadenHanse-Viertel arkadenSt Pauli

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.