Nyheter

Fynda en skidresa

En snösemester i backen har blivit dyr på senare år. Men budgetflyg till Alperna och några aktuella tips kan göra drömmen om den perfekta skidsvängen möjlig.
Nyheter • Publicerad 21 januari 2008
Vemdalen är oftast ett billigare alternativ än exempelvis Åre.
Vemdalen är oftast ett billigare alternativ än exempelvis Åre.Foto: Per Eriksson
Alpernas offpiståkning lockar många. Skidresepriserna är allmänt höga, men det går fortfarande att resa billigt.
Alpernas offpiståkning lockar många. Skidresepriserna är allmänt höga, men det går fortfarande att resa billigt.Foto: Alpresor

I början av 90-talet gick det att få en veckas sista-minuten-resa med buss för 1.500 kronor till St Anton. I dag kan en familj få betala 30.000 kronor för en vintervecka i Alperna. Trenden har gått från bil och buss till flyg, halvpension, skidhyra på plats och liftkortspriser som närmar sig 400 kronor per dag.

På 80-talet åkte vår familj bil till italienska alperna, bodde billigt i lägenheter och åkte skidor alla tillsammans. Detta blir allt ovanligare, tyvärr. Alpin skidåkning håller på att bli en snobbsport för väl bemedlad medelklass, i motsats till golf som blivit folklig och allt överkomligare i pris.

De flesta barnfamiljer håller sig numera inom Sverige. Det är främst unga och medelålders par som åker till Alperna för den stora skidåkningen, det vackra vädret och livsnjutningen. Men med några tips kan alla lättare förverkliga vinterns längtan efter snö och sol.

Lågprisflygen

Denna vintersäsong öppnar Ryanair, Sterling och Fly Nordic lågprislinjer till städer nära skidorter i Alperna och Pyrenéerna. Från Milano är det ett par timmar till Dolomiterna och klassiker som Val Gardena och Canazei. Nära Salzburg ligger populära orter som Zell am Zee och Saalbach. Från Chambery och Genève tar man sig snabbt till Val d’Isère och Chamonix där fyra personer delar en lägenhet billigt i januari eller april. Sterling har startat ett samarbete med skidarrangören Nortlander med veckoresor från 2.845 kronor inklusive liftkort på Sterlings webbsida (se faktaruta).

Ett annorlunda familjealternativ är Ryanair till Girona. Ta hyrbil eller buss till Spaniens äldsta skidorter La Molina och Masella bland Pyrenéernas 2.500 meter höga berg. Chansen att få några härliga soldagar här i natursköna La Cerdanyadalen februari är klart större än om man åker till Sälen.

Vill man komma billigt undan i Sverige är bil eller buss till Vemdalen eller Funäsdalen i Härjedalen bra alternativ med hyfsad åkning. En gemytlig trästuga kan man hyra där en vecka i januari och april från 3.000 kronor. Här uppe finns även fina leder för längdskidor på kalfjällen med mysiga raststugor där man värmer sig med en kopp choklad och medhavd fika.

Prisvärda singelresor

Lågbudgetbolaget UCPA riktar sig främst till ungdomar och singlar. De har bland annat resor till Saint Sorlin med gemytlig Savoie-atmosfär och Frankrikes fjärde största skidområde. Detta är en utmärkt plats med mycket orört puder att lära sig offpist i, med uppskattade skidlärare. I deras resor ingår allt från sovbuss till smakliga franska fyrarättersmiddagar.

Fördelen med charter är att allt fixas åt dig. Det är bara att välja var man vill bo, betala och ta sig till avreseplatsen. Men den som orkar fixa skidresan själv med några knapptryckningar på internet kan få en lika fantastisk skidsemester till halva kostnaden. Fast med annonser som 2.000 kronor för en sista minuten-vecka i Val Thorens med Lion Alpin är det ju förstås ingen vits med omaket att ordna resan själv.

Andreas Strömberg

TT Spektra

Budgetflyg och prisexempel

Flyg: Ryanair flyger från Skavsta till Milano, Salzburg, Girona samt nyheten Grenoble och från Göteborg till Milano och Salzburg från 200 kronor enkelresa. Sterling flyger från Arlanda och Kastrup till Milano Malpensa, Salzburg samt Chambery och från Göteborg till Chambery från 399 enkel. Fly Nordic Arlanda-Genève från 279 kr enkelresa på lördagar. www.ryanair.com, www.sterling.dk/se (se även under ”ski”), www.flynordic.com.

Hyrbil och buss: Bilhyra på flygplatserna från 3.000 kr/vecka för en liten bil och ca 4.500 kr för kombi. Transferbuss Grenoble flygplats-Val d’Isère 500 kr enkel. Boka på www.alpski-bus.com.

Boende: En studio för 2–4 pers i januari i Chamonix eller Val d?Isère kostar från ca 3.500 kr. En lägenhet fem dagar, ”Apartaments Solineu” i La Molina ca 5.000 kr.

Billig paketresa: Lion Alpin har restresor för 2.000–3.000 kr. Saint Sorlin kostar ca 6.900 kr. ”Allt” ingår: sovbuss, liftkort, skidutrustning, helpension, skidlärare och offpistguide.

Billigaste alpresan: En flygresa t.o.r till Milano kostar från ca 600 kronor. Busstransfer 400 kr. Hotellnatt från 200 kr, ännu billigare om man är 4–6 personer och delar på en lägenhet. 1.600 kronor och uppåt för liftkort i sex dagar. Totalpris från ca 3.800 kronor/vecka med resa, boende och liftkort.

Åtta bra budgettips

* Januari är billigast när det gäller sista-minuten-charter och stughyra. Samla kompisarna eller vänfamiljen och åk tillsammans till Sälen, Idre eller en annan skidresort. Före sportloven finns fyrbäddslägenheter i Åre Björnen för 1.000 kronor/natt. www.skistar.com

* Boka restplats på flygstol med charterflyg och åk transfer med charterbuss.

* Bo utanför bykärnan i alpbyarna. Om man har bil lönar det sig ofta att bo i ett pensionat med minilägenheter en bit bort, i ställer för i dubbelt så dyra hotellrum centralt. Det finns ofta gott om parkeringsplatser vid liftarna på vardagar.

* Ställ bilen på biltåg från Hamburg. Ät middag i tågrestaurangen och vakna utsövd på lördagsmorgonen i Innsbruck. Lite dyrare än bilresan men man tjänar ett par skiddagar.

* Flyg till Östersund med FlyNordic t.o.r från 558 kronor Bo i lägenhet i Åre från ca 250 kr/pers, liftkort från 1.580 kronor sex dagar. Totalt ca 2.380 kr.

* Åk skidor gratis på fjället. Ta buss till Sälen, 760 kronor t.o.r med Fjällexpressen. Bo på STF Vandrarhem, från 140 kr/pers och natt i Sälen. Totalt ca 1.600 kronor för sex dagar.

* Prova STF:s fjällstationer för 300 kr/natt. Svenska Turistföreningens fjällstugor är enklare och ligger alltid naturskönt, tyst och väglöst land.

* www.jamforonline.comhar många bra budgettips för skidresan.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.