Nyheter

Baltiska kusten

Nyheter • Publicerad 7 juli 2008

Resa dit: De flesta semesterresenärerna tar båten över Östersjön och då finns en rad alternativ, som Stockholm Tallinn, Stockholm–Riga, Nynäshamn–Venstpils och Karlshamn–Klaipeda. En variant är färja till Finland och sen vidare med båt från Helsingfors till Tallinn. Att flyga till Tallinn och Riga är inte speciellt dyrt. Allra billigast är Ryanairs flyg Skavsta–Riga, med biljettpriser som ofta ligger under hundralappen, enkel resa.

Boende: Mycket varierande tillgång. I Jurmala, Pärnu och Palanga finns det gott om hotell och uthyrningsrum, även om det kan vara fullbokat under högsommaren. På andra håll finns förvånansvärt lite att välja på. Hotellpriserna ligger runt 500–700 kronor för mellanklasshotell. Jurmala och Pärnu har en rad spa-hotell.

Mat och dryck: Standarden har höjts avsevärt de senaste åren. På flera håll finner man utmärkta fiskrestauranger. Men å andra sidan krävs det mod för att njuta av all inälvsmat, eller litauernas ölsnacksfavorit – rökta grisöron. Alla baltstaterna har god, billig öl, vodka är fortfarande poppis och vinpriserna ligger klart under de svenska, medan utbudet på många stora köpcentrum är riktigt bra.

Pengar: De tre länderna har olika valutor, och omräkningen mellan dem kan vara rätt förvirrande om man reser i alla länderna på kort tid. Estland: 1 estnisk kroon = 0:61 kronor. Lettland: 1 lats = 13:73 kronor. Litauen: 1 litas = 2:80 kronor. Uttagsautomater finns i alla större städer och de flesta hotell, affärer och restauranger tar betalkort.

Bästa tiden att åka: Sommarmånaderna, från maj till september

Turistinfo: www.visitestonia.com, www.latviatourism.lv, www.lithuaniatourism.co.uk, www.inyourpocket.com

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.