Annons
Nyheter

Armeniska folkmordet

Denna vindstilla, klara aprildag är folkmordsmonumentet Tsitsernakaberd extra påtagligt och en ständig påminnelse till armenierna och världen om turkarnas folkmord på runt en miljon armenier.
Nyheter • Publicerad 6 maj 2008
Gammal kvinna lägger ut vita nejlikor på folkmordsmonumentet på en kulle över Jerevan.
Gammal kvinna lägger ut vita nejlikor på folkmordsmonumentet på en kulle över Jerevan.Foto: Andreas Strömberg

Den 24 april 1915 arresterades 400 armeniska ledare och intellektuella och avrättades av turkisk militär. Armenier inom den turkiska armen avväpnades och arkebuserades veckorna som följde av turkiska soldater och kurdiska rebeller. Kvinnor, barn och äldre deporterades till Syriens öknar utan mat i den heta sommaren. De dog av törst eller mejades ned av turkar. Kyrkor brändes med människorna i, hus plundrades och armeniernas egendomar stals. En gammal kvinna i svart kjol lägger ut vita nejlikor kring en evigt brinnande låga som hedrar alla de som oskyldigt slaktades. Dova armeniska sånger strömmar ur osynliga högtalare. Man lämnar platsen med nedsänkt huvud, i tyst reflexion över människans vanvett.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons