Nyheter

Amalfikusten – här bjuds på svindlande upplevelser

Höst med regn och rusk här hemma.
Nyheter • Publicerad 23 september 2008
Domkyrkan i Amalfi harstarka inslag av morisk arkitektur. Den är väl värd ett besök.
Domkyrkan i Amalfi harstarka inslag av morisk arkitektur. Den är väl värd ett besök.Foto: 
Vulkanen Vesuvius vakar över Neapel- och Salernobukteerna. Staden Pompei är inte bara ruiner, här finns mycket att titta på.
Vulkanen Vesuvius vakar över Neapel- och Salernobukteerna. Staden Pompei är inte bara ruiner, här finns mycket att titta på.Foto: Inger Palm
Positano är konstnärernas paradis. Den branta och mäktiga naturen gör staden till Amalfikustens skönhetsdrottning.
Positano är konstnärernas paradis. Den branta och mäktiga naturen gör staden till Amalfikustens skönhetsdrottning.Foto: 
Bedårande skönhet. I Amalfi klättrar hus och vägar längs bergssidorna.
Bedårande skönhet. I Amalfi klättrar hus och vägar längs bergssidorna.Foto: Inger Palm
I Villa Rufolo bodde Wagner när han besökte Amalfikusten. Här hålls konserter varje helg. Du kan boka biljett på turistkontoret i Amalfi.
I Villa Rufolo bodde Wagner när han besökte Amalfikusten. Här hålls konserter varje helg. Du kan boka biljett på turistkontoret i Amalfi.Foto: 
Amalfi - sol och bad, kultur, historia och skönhet.
Amalfi - sol och bad, kultur, historia och skönhet.Foto: Inger Palm

I stället för att drömma dig bort, gör slag i saken. Drygt fyra timmar bort från Sverige ligger Amalfikusten. Varför inte en romantisk långweekend i ett område känt för sin skönhet?

Husen ser ut som om de är fasttejpade på de lodräta klippväggarna, och villorna utmanar gravitationen i alla möjliga och omöjliga vinklar. Citronträdens livskraftiga grenar skapar eget utrymme mellan husväggarna, där gamla stenhus trängs med nya italienska villor i sofistikerad stil, vita mondana, som italienaren säger.

Levande arkitektur

Amalfikustens väder är bäst och varmast under höst- och vinterhalvåret. De höga bergen i norr, Monti Lattari, skyddar kusten från kyla. Det här är en bit av det vackraste av Italien, en brant och dramatisk kuststräcka som ligger på södra delen av den sorrentinska halvön som förför sina besökare och gör det till en plats dit du alltid vill återvända.

Den fem mil långa kuststräckan är ett paradis för den med en plånbok som tål att öppnas.

Italien är dyrt. På grund av euron, påstår italienarna själva. Andrea, som är född i Amalfi och jobbar med turismen, berättar att det blivit tre gånger dyrare av euron.

Staden Amalfi är med sina 5.000 fasta invånare kustens kulturella centrum. Den magnifika domkyrkan Sant’Andrea, vars västfasad kommer från 1200-talet, har starka influenser av morernas sagoinspirerade mosaikmönster, flätade valvbågar och guldinläggningar.

Inte bara kyrkan utan hela området har omvandlats och byggts om av lokalbefolkningen i hundratals år och bildat trappor, små vägar, hus, terrasser och trädgårdar på de branta klipporna. I arkitekturen syns spår av romare, greker och araber.

I Amalfi finns ett stort busstorg varifrån lokalbussar, turbussar och båtar utgår. Ett besök på turistkontoret på torget ger dig all information du behöver om området. Fråga efter Lina, den äldre kvinnan, hon vet det mesta.

Paradisisk mat och rörande natur

Det napolitanska köket är vida känt. Det är baserat på enkla ingredienser. Fisk, skaldjur, frukt och grönsaker i kombination med pasta ger smak för det goda livet. Men det är lika vanligt att hamna på en av turistfällorna som att lyckas finna en restaurang där maten ger samma känsla som av det paradis du befinner dig i.

För att hitta guldkornen, lämna piazzan i Amalfi. Ta dig till bakgatorna och ät middag på de lokala restaurangerna dit italienarna själva går. Här får du uppleva en riktig Lady och Lufsen- stämning. Fråga efter La perla, Silver moon eller Il teatro. Provsmaka också de lokala des-serterna, fråga efter La pastiera, som är en napolitansk påskkaka, eller Delizia al limone, en kaka fylld med luftig citronkräm. Glöm inte att smaka på den äkta mozzarellan, gjord på buffelmjölk, som framställs här i regionen Campania.

När du beställer hotellrum finns det oftast ett litet tillägg för rum med havsutsikt. Ta det om ekonomin tillåter. Ta också ett hotell lite högre upp i bergen. Med lokalbussarna kommer du lätt ner till centrum av den stad du bor i. Utsikten är så vacker att man börjar gråta.

Några kilometer från Amalfi ligger Positano, även här med utsikt så dramatisk och bländande att man lätt fäller en tår av hänförelse.

Hotellen är lite dyrare i Positano än i Amalfi. Ett av de bättre hotellen har ett rum med nummer 8 1/2 att boka. Marcello Mastroianni döpte rummet till 8 1/2 som en hyllning till vännen och regissören Frederico Fellini.

Om du inte har fått nog av drömsemestern, ta båten till Capri och besök svenska författaren Axel Munthes Villa San Michele högst upp på Anacapri. Där uppe kan skönheten inte beskrivas i ord. Den måste upplevas.

Inger Palm

TT Spektra

Amalfikusten

Amalfikusten tillhör distriktet Campania och sträcker sig från Vietri sul mare i öst till Positano i väster, en sträcka på fem mil.

Resa dit:

Flyg till Neapel. Åker du inte charter och har transfer i priset är det bäst att ordna skjuts med bil de sju milen till Amalfi. Tala med hotellet de ordnar hämtning för 115 euro per person. Att ta sig till Amalfikusten med buss och tåg kan vara lite bökigt, men det går.

Fritidsresor och Ving har charter till Amalfikusten.

Resesajten In-Italia har det mesta i Italien. Här kan du välja mellan hundratals hotell, www.in-italia.se.

Ta sig runt:

Det är enklast och billigast att ta lokalbussen, den blå Sita-bussen, om du vill åka mellan orterna. Biljetten kan inte köpas på bussen. I Amalfi finns en affär bredvid turistbyrån där biljetterna finns.

Mellan Amalfi och Positano kan du ta båten som går vidare till Capri.

Ska du hyra bil tänk på att vägarna är smala, italienarna kör snabbt och bussarna alltid har företräde. Det är du som får backa om det är för trångt.

Amalfikusten är inte handikappvänligt. Det krävs en hel del klättrande i branta trappor. Har du svårt att gå kan det bli besvärligt att ta sig fram.

Mat och dryck:

Italien är dyrare än Sverige. En cappuccino och ett glas vatten går på 40–60 kronor. En lunch kostar 150–200 kronor och en middag med dessert och vin går på runt 400 kronor. Leta upp de restauranger där italienarna äter själva så blir det betydligt billigare.

Bra att veta:

Italien har infört en lag mot kopior av märkeskläder, väskor, skor och smycken. Det är förbjudet att köpa kopior. Spara kvitton, i tullen kan du bli ombedd att visa upp vad du köpt. Utan kvitton kan det bli dyrt.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.