Annons
Nyheter

Snälla, gör inte bra ifrån er!

För några år sedan utkom på Svenska Förlaget en liten, men underbart intressant, berikande och nöjsam bok med den anspråkslösa titeln Språkbitar.
Nyheter • Publicerad 14 maj 2008

Inför en längre flygresa inhandlade jag ett pockethäfte av boken, öppnade den på måfå och möttes av den både förvånande och intresseväckande artikelrubriken; ”Till klyschans försvar”, av Ulla Clausén, fil. dr i nordiska språk. Med lättsam språklig briljans och klarhet påvisar hon redan i sin inledning klyschans och den stående frasens slumrande, men trots allt inneboende kraft och uttrycksfullhet.

Plötsligt erinrade jag mig något som jag, kanske med viss överdrift, skulle vilja kalla ”klyschornas klyscha”. Som ung och grön journalist på 60-talet hade jag fått i uppdrag, att intervjua skådespelerskan Agneta Prytz. Hon repeterade en roll i den lätt absurda farsen Arsenik och gamla spetsar på ”Intiman” vid Odenplan i Stockholm. Under en paus i repetitionerna fick jag en kort pratstund med henne i en sminkloge. När jag undrade vad hon tyckte om tea­terdebatt och recensioner svarade hon först rappt och eftertryckligt: ”mycket”! Sedan tillfogade hon med lågmäld och bitande intensitet?”och särskilt avskyr jag en speciell recensionsklyscha”!

Annons

”Vilken då”?

”Att jag har gjort bra ifrån mig”!

I anslutning till ovanstående förklarade hon, att en av hennes nära släktingar hade varit kavallerist och ryttmästare och en tid chef på ett stuteri för avel av militärhästar; givetvis en tjusande miljö för en hästsinnad, ung flicka. Till stute­riets morgonrutiner hörde uppställning av stallkarlarna varefter ryttmästaren frågade; ”har alla gjort ifrån sig”? Hade något fölsto inte ”fällt” blev djuret besiktigat...

Flera decennier har förflutit sedan mitt flyktiga samtal med Agneta Prytz, men det kan alltjämt komma mina mungipor att dras uppåt. Exempelvis när sportreferenter meddelar att fotbollslag ”gjort bra ifrån sig” eller när frasen förekommer i högstämda sammanhang som nobelfestligheter och liknande.

Edgar Nilsson

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons