Annons
Nyheter

Kolla in årets bästa konstbok

Det är årets bästa och i särklass mest prisvärda konstbok.
Nyheter • Publicerad 6 maj 2008

För ynka 50 kronor får man hela katalogen till tävlingen Kolla! – Grafisk Design & Illustration 2008. Har man vägarna förbi Svensk Form, på Skeppsholmen i Stockholm före den 19 maj bjuds man dessutom hela utställningen, live. Gratis!

Kolla! är en tävling med åtskilliga disparata tävlingsklasser. En av de få gemensamma nämnarna är kultur. I huvudsak är de kulturens reklammakare och marknadsförare, dessa guld- och silverbelönade designers, layoutare och tecknare. Men även de flesta övriga bidragen flörtar med kulturbegreppen.

Annons

I den öppna klassen är till exempel en bokhylleinredd restaurang nominerad. Stina Wirséns frimärken med svenskt mode fick silver. Allt andas kultur eftersom valet att kommunicera sker genom idéer som kräver ett tolkningsvilligt sinne. Något som kan översätta idéerna till privat konsumtion av teater, litteratur, konst, film, chokladen Choglad med mera. Just därför är det tråkigt att juryns motiveringar är? lika spirituella som bildtexterna på en sportsida.

Tävlingsbidragens bärande idé är det annorlunda perspektivet. Det är bildpoesi på gränsen till konst, granne med konceptuell grafisk poesi. Och oavsett hur man etiketterar det blir man glad över all förförande fantasi!

Jag gillar vinnaren i kategorin Konstböcker: en bit ihopvikt papper från Tensta konsthall. Av samma anledning känns Daniel Sjölins guldvinnare Världens sista roman som en uttjatad patisch på gamla franska böcker och Stefan Lindbergs I Gorans ögon är en av årets bästa böcker i en av årets sämsta omslag. Tycker jag. Däremot är Carin Kågströms guldvinnare Nu vänder det fullkomligt underbar. Kolla in Kolla!

Magnus Sjöholm

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons