Nyheter

Ett oväntat och lovande initiativ

I sommar står Sverige och Stockholm värd för Europride, festivalen för homo-, bisexuella och transpersoner. Det uppmärksammar Kanal 5 med en vecka i festivalens tecken med dokumentärer, filmer och tv-serier som har HBT-tema.
Nyheter • Publicerad 4 augusti 2008

Ett oväntat och förvånande initiativ från en tv-kanal som har ett lika tydligt som kommersiellt mål. Att erbjuda roligare tv!

Kanalens fokus ligger på att attrahera tittare i åldern 15-44 år, för Kanal 5 innebär det inga nyheter, inga debattprogram och ingen konsumentjournalistik. Kanalen har, med ett fåtal undantag, gjort sig känd som en slasktratt för sitcoms, dokusåpor och spelprogram.

Ett av kanalens verkliga lågvattenmärken var den egenproducerade, och hårt kritiserade, dokusåpan Gay Army där nio homosexuella män deltog i ett amerikanskt militärt träningsläger med målet att göra fjollor till män. Prideveckan i Kanal 5 bör först och främst anses ha ett strikt kommersiellt syfte då HBT-gruppen anses köpstark.

Men det förringar inte initiativets betydelse. Homosexuella är en grupp som, i brist på förebilder i vardagen, ofta fått söka sig alternativa vägar för att finna förebilder. Förutom att kanalens temavecka har gett homosexuella tittare dokumentärer, filmer och tv-serier som skildrar deras liv så har det kanske påverkat någon att se förbi ytan, att se människan.

Vad som nu återstår är att se om detta var en engångshändelse eller om det kan bli ett årligt återkommande evenemang. Det finns en stor mängd dokumentärer, filmer och tv-serier att visa.

En mindre kommersiell kanal skulle kunna visa indisk film om kärlek mellan kvinnor, tysk film om en homosexuell killes första kärlek eller kinesisk film om förbjuden kärlek mellan män.

En mindre kommersiell kanal skulle kunna visa dokumentärer om hur det är att leva som HBT-person i de forna öststaterna, dokumentärer om hur homosexuella har behandlats under historien eller dokumentärer om att vara HBT-person och muslim.

På samma sätt som Pridefestivalen anses vara provocerande, underhållande och framför allt politisk skulle en Pridevecka i en icke kommersiell tv-kanal kunna tänja gränser och utmana men också underhålla.

För om det är något som Pride lyckats med sedan Stonewall-revolten, starskottet för den moderna HBT-rörelsen, så är det att kombinera krav på lika rättigheter med kultur och nöje.

Kanske har Kanal 5, med sitt oväntade och förvånande initiativ, lyckats fånga den moderna HBT-rörelsens kärna: Provocerande, politisk och underhållande.

J. Åke Englund

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.